Új korszak a magyar televíziózásban – Indul a digitális átállás lakossági szakasza

Közzétéve: 2013. március 11.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elindította a digitális átállás lakossági szakaszát, mely során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás. Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg. A hatóság mindenkinek segít: a rászoruló jogosultaknak beszerzi és beszereli a vételi eszközöket, azoknak pedig, aki maguk oldják meg az átállást, információs honlapot és ingyenesen hívható zöldszámot üzemeltet.

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, mely közel akkora előrelépés, mint a fekete-fehérről a színes tévére váltás. A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

A digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg. Július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd október 31-én a barnával jelzett térségekben.

Digitális átállás, lekapcsolási térkép

Az átállás első sorban azokat érinti, akik előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a korszerű digitális adás, ezért készülékeiket át kell állítani a digitális vételre.

Vári Péter főigazgató-helyettes, Zsuppán Attila kommunikációs igazgató, Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató és dr. Karl Károly főosztályvezető (Hírközlésfelügyeleti főosztály)

Vári Péter főigazgató-helyettes, Zsuppán Attila kommunikációs igazgató, Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató és dr. Karl Károly főosztályvezető (Hírközlésfelügyeleti főosztály).

Ehhez nem kell új televíziókészüléket vásárolni. Egy jelátalakító készülék, más néven set-top-box és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. A digitális átállás úgy is megoldható, hogy televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltató csomagjára, vagy választhatja az internetes tévézést is.

Digitális átállás 2

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszer keretében az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát, de a jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott támogatott csomagok közül is. Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indít, aminek során személyesen keresik fel az érintetteket. A rászoruló csak abban az esetben kaphat állami támogatást, ha azt hivatalosan is igényli.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei országos kommunikációs kampánnyal és helyi tájékoztató rendezvényekkel hívják fel az érintettek figyelmét arra, hogy mit kell tenniük a biztonságos átállás érdekében. A hatóság egy internetes honlapon (lásd a kapcsolódó linket) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.