A Médiatanács két pályázatot hirdetett meg összesen 720 millió forint keretösszeggel

A testület újabb öt magyar tervet támogatott az online filmes pályázatán

Közzétéve: 2014. január 31.

null
Mától elérhetők a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében a helyi és körzeti médiaszolgáltatók műsorai - rádiós és televíziós hír- és magazinműsorok - készítésének támogatására kiírt pályázatok. A két pályázat keretösszege összesen 720 millió forint. A Médiatanács 5 új magyar alkotást is nyertessé nyilvánított a Neumann János online filmes pályázatán.

Helyi és körzeti médiumoknak nyújtanak biztos anyagi támogatást a Magyar Média Mecenatúra program műsorgyártást támogató pályázatai, amelyeket a Médiatanács fennállása óta minden évben meghirdet. Az eddigi, azonos tematikájú pályázatokon a Médiatanács 549 esetben támogatta közel 1,9 milliárd forinttal tévék és rádiók adásainak gyártását.

A Médiatanács a médiaszolgáltatók műsorainak készítést támogató kiírások előtt a szakmai szervezetekkel - Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE), Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) is konzultált, és észrevételeik beépültek a pályázatokba.

Az idén bővült az eljárás tematikája, így a vételkörzet lakóinak tájékozódását segítő tartalmakkal is pályázhatnak a vidéki médiaszolgáltatók annak érdekében, hogy a környéken élők releváns helyi információkhoz juthassanak. Az elnyert összegek tehát olyan új műsorok készítésének költségeit fedezik, amelyek tartalmukban kötődnek a vételkörzet eseményeihez, történéseihez és mindennapi életéhez. A program egy éven át finanszírozza a nyertes műsorokat.

TV-stúdió (cikkhez belső kép – 587x403)

A Magyar Média Mecenatúra program helyi és körzeti televízióknak szóló pályázatán idén 420 millió forint áll rendelkezésre. A négykörös pályázatban fordulónként 105 millió forintot különít el a Médiatanács, amelynek 25 százalékát közéleti magazin, 60 százalékát hírműsor, 15 százalékát pedig kulturális magazinműsor készítésére fordíthatják a nyertes szolgáltatók. A támogatásból elkészülő hírműsorokkal napi, a magazinműsorokkal napi vagy heti rendszerességgel kell jelentkezniük a televízióknak. A pályázat első beadási napja 2014. április 9.

A helyi és körzeti rádiók részére kiírt pályázat kerete idén összesen 300 millió forint. Az egyes fordulókban 75 millió forintot oszt szét a Médiatanács, amelynek 15 százalékát kisközösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező rádiók támogatására fordít. Hírműsorral heti 5 alkalommal, szolgáltató és tematikus magazinokkal hétköznaponként napi vagy heti rendszerességgel kell jelentkezniük a nyertes rádióknak. Az első fordulóra 2014. március 19-én nyújthatják be pályázataikat a médiaszolgáltatók.

Kollarik Tamás a pályázati kiírás kapcsán elmondta: Örömmel látjuk, hogy egyre sikeresebb a Neumann pályázat, amelyet még az idén újra meg fogunk hirdetni. Az következő kiírás előtt konzultálunk a Bíráló Bizottság tagjaival, hogy a pályázatok szakmai feldolgozása során szerzett tapasztalatokat beépítsük, felhasználjuk.

Újabb öt film kapott támogatást a Neumann pályázaton

A húszmillió forintos kerettel indított 2013-as Neumann János-pályázat újabb fordulójában is nyerteseket hirdetett a Médiatanács. Ezúttal öt pályázó kapott összesen 4,5 millió forintos támogatást többségében ismeretterjesztő mozgóképalkotások előállítására. Az online filmes pályázat révén olyan új, értékes közszolgálati műsorszámok készülnek, amelyek hosszú távon lesznek hozzáférhetőek magyarországi lekérhető médiaszolgáltatók felületein.

A héten nyertessé nyilvánított online filmes alkotások fél év múlva készülnek el és legalább egy évig elérhetőek lesznek magyarországi lekérhető médiaszolgáltatók – köztük az Index.hu, Indavideo.hu, Bonum TV és a d1 TV - online műsorkínálatában.

Költészet popritmusban címmel kortárs költők és zenészek együttműködéséről készít dokumentumfilmet a KultúrKombinát Kft. az olvasás és a versek népszerűsítése céljából. A film ötlete a Rájátszás nevű kezdeményezésből indult, amelyben a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban írók, költők – többek között Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Szálinger Balázs, Karafiáth Orsolya, - új szövegeket írnak a zenekarok – 30Y, Kaukázus, Európa Kiadó, Heaven Street7, Kistehén - ismert dalaihoz, a zenekarok frontemberei pedig megzenésítik egy-egy költő versét. A film az Index.hu oldalán lesz majd elérhető.

Textúra – kortárs irodalmi filmetűdök címmel indít sorozatot a Diversity in Book Publishing (DBP) kiadóktól független kezdeményezés, amelynek célja, hogy a hazai könyvszakmát érintő aktuális kérdésekben párbeszédet kezdeményezzen. Online sorozatukat a kortárs irodalmi művek megismertetése céljából indítják a nagyközönség részére az Index.hu oldalán. A filmeket a népszerű 4. Margó Városi Irodalmi Fesztivál eseményeihez időzítve teszik majd közzé júniusban.

Környezetvédelmi témában állít elő online dokumentumfilmet a Gyíkpohár Alapítvány. A filmben egy magyarországi, minősített passzív házat mutatnak be. Az alkotók célja, hogy a nézők ismereteit bővítsék az energia-hatékony lakhatási módszerekről. A zöld házat ismertető film a d1 Televízió online oldalán lesz majd elérhető.

A Halluci-Nation Kft. az elnyert összegből ornamentikai művészeti ismeretterjesztő sorozatot hoz létre. A Lepsényi Imre képzőművész és designer Kollektív Ornamentika projektjén alapuló film alkotói annak erednek nyomába, hogy létezik-e specifikusan magyar jel- és díszítő formanyelv. Az alkotók azt is vizsgálják, hogy születnek-e napjainkban újabb jelek, és kik formálják azokat. A projektbe bevonták a MOME tervező grafikus hallgatóit is, a kutatás eredményeit idén májusban mutatják be a Kassák Múzeumban. A film célja az események és eredmények megörökítése, amelyet az Indavideo oldalán mutatnak majd be.

Az ODPictures Art Studio Kft. a támogatásból magazinműsort gyárt, amellyel az ifjúságot célozza meg, és a 2010 óta sugárzó első katolikus televízió, a Bonum TV online oldalán tesznek majd közzé. A mini-sorozat a Common Post címet viseli, amely a közösségi lét fontosságát mutatja meg 6 innovatív riportfilmben. A filmeken keresztül az érdeklődők többek között megismerhetik a keresztény tanokból merítő olasz Fokláre mozgalmat, az osztrák Jugendkirche épületét, amely koncertterem, közösségi ház és templom egyben, valamint a Fiatalok az élet küszöbén munkacsoport célkitűzéseit, munkásságát.