Milyen a jó szűrőszoftver?

Közzétéve: 2014. április 29.

Elsősorban a hírközlési, az internet-hozzáférést nyújtó és a tartalomszolgáltatók számára szolgál iránymutatásul az az ajánlás, amelyet a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal fogadott el múlt szerdai ülésén a szűrőszoftverekre és a káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan.

Gyermekvédelmi kerekasztal (587x391)

A kötelező erővel nem bíró dokumentum többek között ösztönzi, hogy a szűrőszoftverek rendelkezzenek előre kiválasztható életkori profillehetőségekkel, de legyen lehetőség az egyedi beállításokra és a naplózásra is.

A március 12-én megalakult tanácsadó grémium, a 21 fős Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal a média- és hírközlési piac szereplőinek orientálására és önkéntes jogkövetésük támogatására megalkotta az első javaslatcsomagot. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, a testületi tagok kinevezője az ajánlás értékelése során hangsúlyozta, hogy olyan szervezet hozta azt létre, amely elérte a törvényekben meghatározott kettős célját: hatékony működésével egyaránt támogatni tudja az NMHH tevékenységét és egyúttal jól hasznosítható, kézzelfogható eredményt mutat fel az iparági szereplők számára is. Az NMHH elnöke kiemelte a dokumentum időszerűségét és széles körű szakmai megalapozottságát, mivel azt piaci, civil és állami szférából egyaránt delegált tagok szavazták meg. Hozzátette, az NMHH koordinálásával gyorsan megszületett egységes állásfoglalás hatása a tudatos internethasználat területén megsokszorozódhat az ajánlást elfogadó intézmények tevékenysége révén.

A szerdán elfogadott dokumentum leszögezi, hogy nemcsak a szolgáltatók aktív szerepvállalása fontos hírközlési, az internetes és a tartalomszolgáltatási piacon, hanem a szülők, gondviselők tájékoztatása, ezen felül pedig lehetőség szerint a gyermekek médiatudatosságának fejlesztése is. Az ajánlás szűrőszoftverekkel kapcsolatos javaslatai közé tartozik, hogy a programok magyar nyelven, ingyenesen legyenek hozzáférhetőek, hogy azok a kulcsszavak, a tartalomkategóriák szerinti szűréseket többnyelvű szótárak segítségével végezzék el, és a közösségi oldalakon tapasztalható visszaélések elkerülése érdekében legyen lehetőség a személyes adatok megadásának korlátozására is.

Az ajánlás szerint a szülő, a gondviselő a gyermekvédelmi szűrőszoftverekben előre beállított, például életkor szerint megkülönböztetett profilokból választhat, így a kezelésben kevésbé jártas felnőttek is egyszerűen használhatják azt. Lehetőség nyílik a finomhangolásra, a kulcsszavak, a letiltott vagy engedélyezett oldalak, a napi használati idő bővítésére, szűkítésére, testre szabására is. Az ajánlás kiáll amellett, hogy legyen lehetőség a naplózásra, azaz a felügyelt gyermek által látogatott honlapok listázására is, és ha a kiskorú megsérti a szűrőbeállításokat, a szoftver automatikusan értesítheti erről a szülőt egy előre megadott e-mailben.

A káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan az ajánlás javasolja, hogy a tartalomszolgáltató a veszélyes tartalom megjelenítése előtt ellenőrizze a felhasználó életkorát, és jól látható módon és szöveggel utaljon arra, hogy a szóban forgó tartalom káros a kiskorúakra. Az ajánlás erre kész szövegjavaslatot is tartalmaz.

A dokumentum jogi kötőerővel nem rendelkezik, a szolgáltatók önkéntes együttműködésére épít. Az Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal a fiatal nemzedékek lehető leghatékonyabb védelme és az érdekeltek folyamatos tájékoztatása érdekében elkötelezett az állásfoglalásainak folyamatos fejlesztése mellett, ezért legalább évente felülvizsgálja majd ajánlását.

A kerekasztalt az NMHH elnöke, Karas Monika hozta létre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 4/B. pontjának felhatalmazása alapján. A tanácsadó testület célja, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét a világhálón, és egyúttal szakmai támogatást nyújtson az NMHH elnökének munkájához is.

Budapest, 2014. április 29.