Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Október 1-jétől 11800 a belföldi egyetemes tudakozó száma

• Publikálva: 2014.09.26. 09:35 • Címke: 11800-as telefonszám, telefonos tudakozó • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

Ötjegyű lesz a hívószáma az országos belföldi egyetemes tudakozó szolgáltatásának 2014. október elsejétől: a jövőben a 11800-at kell hívni. Az eddig tudakozódásra használt 198-as számot tárcsázók figyelmét október elsejétől hangbemondással hívják fel a változásra.

Október elsejétől új telefonszámon érhető el az országos belföldi egyetemes tudakozó. A szolgáltatást ettől az időponttól kezdve valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető a 11800-as hívószámon veheti igénybe.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, amelyen az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert.

A hatályos európai uniós rendelkezések előírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a két intézmény által júliusban aláírt szerződés korlátozott időre szól. A megállapodás értelmében az Invitel az egész országra kiterjedően, egységes keretek között biztosítja a szolgáltatást.

Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amely a háromtagú hívószámok fokozatos kivezetésére irányul – a tudakozó hívószáma megváltozik, és a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ával visszavonja.

Az NMHH rendelete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondás jelzi majd október elsejétől a fogyasztók számára a változást.

Az országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a lakossági és az üzleti előfizetők vezetékes, illetve mobiltelefonszámairól egyaránt lehet információkat kérni, ha az ügyfelek előzetesen hozzájárultak azok közléséhez.

Az érdeklődők címadatok alapján tudakozódhatnak a telefonszámokról és fordítva, illetve előfizetői jogosultság alapján kérhetik a normál díjazású hívószámok automatikus kapcsolását vagy sms-ben történő továbbítását.

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára