Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Önkéntes munkával támogatják az SOS Gyermekfalvak lakóit az NMHH munkatársai

• Publikálva: 2014.11.12. 14:49 • Címke: társadalmi felelősségvállalás, SOS Gyermekfalvak, Karas Monika Zsuzsanna, gyermekek és kiskorúak védelme • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) társadalmi felelősségvállalási programja keretében november 11-én három évre szóló megállapodást kötött az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványával. A hatósági munkatársak önkéntes munkában, játékos formában rendszeres programokon a médiaeszközök és az internet tudatos használatára ösztönzik a gyerekeket, az NMHH szervezete emellett anyagi támogatást is nyújt az alapítványnak fenntartási költségeikre, ezzel a hatóság az alapítvány platinafokozatú támogatójává vált.

gosztonyi_gabor_karas_monika_587x391px.jpg

Az aláírás pillanatai | Fotó: Sebestyén Gábor

Karas Monika, az NMHH elnöke és Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója kedden írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekek számára házhoz viszik a médiaértési és a hírközléssel kapcsolatos ismereteket.

Az NMHH hosszú távú stratégiai céljai között szerepel a médiatartalmak értelmezésének és a hírközlési eszközök helyes és kritikus használatának megismertetése, különös tekintettel a gyermekekre. Az NMHH gyermekvédelmi tevékenységében már eddig is kiváló és jól működő kezdeményezéseket indított el és tart fenn: üzemelteti az Internet Hotline bejelentővonalat, létrehozta a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt és megteremtette a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központot.

Az NMHH most elindított társadalmi felelősségvállalási programjában a virtuális valóságnak az átlagnál is jobban kitett, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket szólít meg, akik a hatóság munkavállalói által játékos foglalkozásokon gyakorlati példák során sajátíthatják el a többi között azt, hogy milyen veszélyei vannak az internetnek, mire figyeljenek a közösségi oldalak használatakor, hogyan védhetik meg a számítógépen, mobiljukon tárolt információkat, mi rejlik a televízióban látható fény és csillogás mögött.

Az NMHH szakemberei demonstrációs eszközök segítségével, játékosan vezetik végig a gyerekeket a hírközlés fejlődésén. Az interaktív foglalkozáson megismerkednek a gyerekek azzal a meg nem fogható, nem látható csodával, ami lehetővé teszi a vezeték nélküli távközlési eszközök működését és számba veszik, napjaik során milyen szerepet tölt be a frekvencia. Az első foglalkozásokat november 14-én, pénteken tartják meg az NMHH önkéntesei.

Az NMHH önkéntesei az általuk kidolgozott külön korcsoportokra szabott szakmai programmal és az ahhoz szükséges eszközökkel három éven keresztül évente négyszer az SOS-Gyermekfalvak valamennyi gyermekközösségét sorra meglátogatják majd (Orosháza, Kecskemét, Kőszeg, Helvécia, Szeged, Séd). A résztvevők munkáját az NMHH koordinálja, biztosítja utazásukat, a foglalkozásokra azonban már a munkaidőn kívül kerül sor. A hatóság a foglalkozásokon túl számítógépeket bocsát ingyenes használatra az együttműködés teljes ideje alatt a gyermekfalvak lakói számára.

Az NMHH értékteremtő és egyedülálló társadalmi felelősségvállalási programjában a hatóságnál dolgozó szakemberek szakmai tudásukkal, naprakész ismereteik átadásával hatékonyan tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy a gyerekek tudatosabban és biztonságosabban használják a médiát és jobban kiismerjék a digitális világ sajátosságait.