Magyar-luxemburgi hatósági elnöki találkozó

Közzétéve: 2016. május 20.

null

A luxemburgi joghatóság alá került, magyar nyelvű RTL-es csatornák által közzétett műsorok ügye állt a középpontban azon a látogatáson, amelyen Karas Monika, az NMHH elnöke egyeztetést folytatott Thierry Hoscheit, a luxemburgi hatóság elnökével és Romain Kohn főigazgatóval a két felet érintő nemzetközi fejleményekről május 19-én a magyar hatóság Ostrom utcai székházában.

A hatósági találkozó eredményeképpen olyan szoros együttműködés jöhet létre a luxemburgi hatóság, az Alia (Autorité luxembourgeois indépendante de l’audiovisuel) és a magyar hatóság, NMHH között, amely lehetővé teszi, hogy a kiskorúak védelmét szolgáló jogsértések esetén a két hatóság hatékonyan fellépjen, és a luxemburgi joghatóság alatt álló, de a magyar közönségnek szánt adások is megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Magyar-luxemburgi hatósági elnöki találkozó 1

Az egyeztetés időszerűségét az adta, hogy a közelmúltban számos, korábban román joghatóság alatt álló, az RTL csoporthoz tartozó csatorna (Cool, Film+, Film+2, RTL II, RTL+, Sorozat+, Muzsika TV) tette át a székhelyét Luxemburgba. Az áttelepült csatornák átlagos nézettsége meghaladja a 12 százalékot, így jelentős szereplőnek számítanak a magyar piacon. Ugyanakkor ezekkel a csatornákkal kapcsolatban az NMHH korábban több panaszt továbbított a román hatóságnak. Luxemburgban jelenleg nincs hatályban olyan, a kiskorúak védelmét szolgáló klasszifikációs rendszer, amely Magyarországon és Romániában azt célozza, hogy a kiskorúak ne találkozhassanak káros tartalmakkal a televízióban. Az NMHH arra törekszik, hogy a jogsértő tartalmak ellen, a műsorszolgáltatók joghatóságváltását követően is hatékonyan felléphessen, és ezért kezdeményezett szakmai egyeztetést a luxemburgi hatósággal.

Magyar-luxemburgi hatósági elnöki találkozó 2

A felek ezen kívül megvitatták a két hatóságot érintő nemzetközi szintű, médiaipart érintő terveket, különösen az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv küszöbön álló módosítását. Az irányelv módosítását célzó szövegjavaslatot az Európai Bizottság május 25-én hozza nyilvánosságra. A találkozón Karas Monika részletes tájékoztatást adott a luxemburgi hatóság vezetésének a magyar médiaszabályozásról és az NMHH hatósági tevékenységéről is.

Magyar-luxemburgi hatósági elnöki találkozó 3