Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Átfogó hallgatottsági mérés az NMHH-tól

• Publikálva: 2016.07.06. 12:16 • Címke: rádiós hallgatottságmérés • Forrás: Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

A magyarországi rádióadók hallgatottságának mérésére pályázati eljárást kezdeményez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH a komplex mérési eljárás előkészítéseként összeállított szakértői anyag véleményezésére kéri fel a piaci szereplőket és az érintetteket.

A rádiós közönségarány-mérés egyrészt a hatósági munkához szükséges információs igények kiszolgálását teszi lehetővé, másrészt a hallgatottsági adatokhoz ingyenes hozzáférést biztosít majd a rádiós piac szereplői számára is. A hallgatottságmérés során nyert adatok lényegesek továbbá a rádiók műsortervi döntéseinél, tervezésénél és a reklámpiaci bevételek elosztásánál is, valamint alapjául szolgálnak a médiapiaci folyamatok pontos megfigyelésének, illetve elengedhetetlenek a jelentős befolyásoló erővel rendelkező rádiós médiaszolgáltatók évenkénti meghatározásához. A szolgáltatás bevezetése élénkítően hathat a szektorra, átláthatóbbá teszi a piacot.

A közönségmérés adatfelvételi módszertanának kialakításakor az összes érdekelt fél szempontjait szeretné megismerni a hatóság. Ehhez az NMHH szakértői háttéranyagot, módszertani ajánlást készített, amelyet véleményezésre megküldött az érintetteknek, és amelyről július 14-én szakmai konzultációt tart. A javaslat szerint az alapadatokhoz bárki szabadon hozzáférhet az NMHH honlapján, a szolgáltatók piaci érdekeire tekintettel azonban a különféle célcsoportok vagy idősávok szerinti lekérdezés csak a regisztrált felhasználók számára lesz lehetséges.

A konzultáció eredményeként kialakult módszertan alapján a hatóság nyilvános pályázaton választja ki a mérést végző kutatócéget. Az NMHH reményei szerint az első felmérésre még ebben az évben sor kerülhet.