Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Tűzszerészrobotok frekvenciaengedélyeit adta ki az NMHH

• Publikálva: 2016.10.14. 09:05 • Címke: frekvenciahasználat/ frekvenciaengedély • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

A Magyar Honvédség kérelmére két tűzszerészrobot rádiófrekvenciás működését engedélyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az Andros F6A és a kisebb, járműveken is használható Telemax robotok szélsőségesen veszélyes helyzetekben, a távolból helyettesítik a tűzszerészeket.

Telemax robotAz NMHH a korlátos polgári és nem polgári célra hasznosítható frekvenciavagyon felelős gazdájaként a kérelem beadását követő öt napon belül, szeptember 26-án megadta a Magyar Honvédség számára azokat az engedélyeket, amelyek szükségesek a tűzszerészrobotok üzembe állításához és működtetéséhez. A hatóság szakemberei ellenőrizték a rádióberendezéseket, pontos, megbízható műszaki adatokat állítottak össze a hatósági engedély kiadásához, így lehetővé vált, hogy a robotok rádióberendezéseit rendeltetésszerűen üzemeltethesse a honvédség.

A számítógépes vezérlőegységgel felszerelt Andros F6A és a Telemax robotok kábelen és rádiófrekvencián keresztül is irányíthatóak. Kábelvezérlés esetén nincs szükség engedélyre, hiszen a kábeleken érkező jelek nagy zavarvédelemmel rendelkeznek. A rádió-összeköttetés azonban a napi használatban praktikusabb, ezért kértek engedélyt rádiófrekvenciás távirányításra is. A vezérlés hatósugara függ a terepviszonyoktól, de a feladat ellátásának jellege miatt leginkább a biztonsági távolsága mérvadó. A tűzszerészrobotokkal a magyar honvédek nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

Az Andros F6A robot tágasabb terek biztonságos megközelítésével lehetővé teszi, hogy a tűzszerészek a távolból vizsgálhassák a robbanószerkezeteket. A kompakt Telemax robot kisebb méretű robbanótöltetek felderítését és megsemmisítését végzi, különösen alkalmas repülőgépeken, vonatokon való bevetésre, de a szerkezet futóműve rendkívül jól tud alkalmazkodni az egyenetlen terephez is.

Az NMHH a magyarországi rádióberendezések üzemeltetését is felügyeli. Tavaly a hatóság nem polgári célra 101, polgári területen rádió- és televízióműsor-szórásra 234 rádióengedélyt adott ki, valamint további 6091 esetben engedélyezett frekvenciahasználatot – többek között repülőgépek, hajók kommunikációs berendezéseihez és rádióamatőrök tevékenységéhez.

Andros F6A