Újra Magyar Filmhét az NMHH támogatásával

Hat kategóriában december végéig lehet jelentkezni

Közzétéve: 2016. november 2.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Magyar Filmakadémia jövőre is megrendezi és országos megjelenésű tematikus programsorozattá terjeszti ki a Magyar Filmhetet. A pályaműveket a filmelőállítók, -alkotók december 20-ig regisztrálhatják és nevezhetik az eseményre.

A 3. Magyar Filmhetet 2017. február 27. és március 5. között tartják meg és ezzel párhuzamosan rendezik a 2. Magyar Filmdíj ünnepélyes díjátadóját. Az NMHH támogatásával megvalósuló rendezvénysorozaton jövőre első alkalommal nemcsak Budapesten, a Cinema City MOM Park moziban, hanem egyidejűleg tíz vidéki nagyvárosban is levetítik a filmeket. A szervezők célja ezzel, hogy növeljék a filmhét népszerűségét.

A Magyar Filmdíjra hat kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, televíziós játékfilm, animációs film, ismeretterjesztő film és dokumentumfilm – lehet nevezni, egyszerre akár több, 2016-ban bemutatott alkotással is. A Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással emelnek ki mindegyik kategóriában öt-öt filmet, a jelöléseket 2017. február 1-jén hirdetik ki. Országos közönségdíj is lesz, ez az egyes városokban leadott szavazatok összesítése után áll össze. További információk elérhetők a filmdíjról Magyar Filmakadémia oldalán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén is – ahogy megalakulása óta minden évben – kiemelt figyelmet fordít a kortárs filmkultúra támogatására. Ennek köszönhetően a 2014 és 2015 magyar filmtermését felvonultató tavalyi mezőny 270 indulója közül 99 a Médiatanács mecenatúrás támogatásával jöhetett létre. A testület a Magyar Média Mecenatúra programban 2011 óta 11 műfaji kategóriában összesen 827 magyar alkotásra, filmekre és rádiójátékokra 8 milliárd forintot meghaladó összeget fordított.

A 3. Magyar Filmhétnek otthont adó mozik:

Budapest – Cinema City MOM Park
Debrecen – Apolló mozi
Kaposvár – Szivárvány Kultúrapalota
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy Gyula Art mozi
Pécs – Apolló mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szolnok – Tisza mozi
Szombathely – Agora-Savaria Filmszínház
Szentendre – P’art mozi

3. Magyar Filmhét