A megkülönböztetéstől mentes internetezésért hozott döntést az NMHH

Első alkalommal figyelmeztetett az NMHH a hálózatsemlegességi előírások betartatására

Közzétéve: 2016. december 1.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság uniós szinten az elsők között alkalmazta a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-s előírásokat, amikor kötelezte a Magyar Telekomot a szolgáltatói beavatkozástól mentes internetezés biztosítására, a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére. A hatóság a TV GO szolgáltatás feltételeit megvizsgálva ugyanis megállapította, hogy a szolgáltató az Európai Unió hálózatsemlegességre vonatkozó előírásai ellenére megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben.

Az NMHH a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok érvényesülését vizsgálta a Magyar Telekom mobil-előfizetéséhez igénybe vehető „Korlátlan TV és Film" havidíjas opció, azon belül a TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán. A november 21-én lezárult vizsgálat megállapította, hogy a szolgáltató az érintett tartalmakat jogszerűtlenül megkülönböztette az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben, és azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába.  A csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassítottak, de az érintett tartalmakkal kivételt tettek.

Néhány, Magyarországon elérhető internetalapú műsorterjesztési szolgáltatás

Néhány, Magyarországon elérhető internetalapú műsorterjesztési szolgáltatás

A hatóság a jogsértés miatt kötelezte a szolgáltatót a tartalmak megkülönböztetésének megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására. A hálózatsemlegesség védelmében az NMHH először hozott döntést, és uniós szinten is az elsők között alkalmazta az EU-s előírásokat.

A hatóság ellenőrző vizsgálatai és az e nyomán meghozott döntések, esetleg szankciók a szolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozzák meg. Jelen esetben a szolgáltatóra nem rótt ki szankciót a hatóság. A határozat nem jogerős, a szolgáltató a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet.

Az internetes hálózatsemlegesség uniós szabályozásának lényege, hogy az internetszolgáltatók nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. A Telekom TV GO szolgáltatásának eddig alkalmazott, korlátlan feltételei ezt az alapelvet sértik, hiszen a szolgáltatásán kívüli más, hasonló, ún. OTT-, internetes videószolgáltatásokhoz az előfizetők csak az adatforgalmi keretük terhére férhetnek hozzá. A hálózatsemlegességi előírások biztosítják az előfizetők számára az általuk – és nem az internetszolgáltatók, vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz és információkhoz való hozzáférést, továbbá, hogy megkülönböztetéstől mentesen vehessenek igénybe szolgáltatásokat a világhálón keresztül, és abban jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket.

Over-the-top szolgáltatások

Az internetes forgalmak közötti különbségtétel tiltásának célja

A hálózatsemlegességi előírások biztosítják az előfizetők választási szabadságát: azt, hogy közvetlenül, egyenlő feltételekkel érhessenek el tartalmakat. A rendelkezések további célja, hogy az egyenlő feltételek megteremtésével biztosítsák a tartalomfejlesztők közötti versenyt, és hozzájáruljanak az internetes ökoszisztéma további innovatív működéséhez. A fejlesztések előtti akadályok lebontásával megnyílik az út az új piaci szereplők megjelenése előtt, a versenyfeltételek kiegyenlítésével pedig a tartalomfejlesztők ösztönzést kapnak a még jobb minőségű szolgáltatások fejlesztésére.

Az OTT-szolgáltatásokról röviden

A TV GO egy internetalapú műsorterjesztési szolgáltatatás, más néven OTT-szolgáltatás, ami a kábeltévén is elérhető élő tv-műsor, videótár-tartalmak vagy teljesen egyedi műsorok elérését biztosítja számítógépen, laptopon, tableten, okostelefonon vagy játékkonzolon keresztül. Az OTT-szolgáltatásoknál a tartalom szolgáltatója nem felelős a fogyasztóhoz történő jelátvitelért: a felhasználó a „nyílt interneten” keresztül éri el a szolgáltatást. E szolgáltatások működőképességének tehát előfeltétele az internet szabadsága.