Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Új mérőlaboratórium és szerverközpont: jelentős infrastrukturális fejlesztést tervez az NMHH

• Publikálva: 2016.12.20. 12:03 • Címke: mérőlaboratórium, NMHH-mérőszolgálat • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

Többfunkciós műszaki épületre írt ki építési tervpályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A 10200 négyzetméter alapterületű épület két legjelentősebb eleme egy új mérőkamra több kisebb méretű mérőlaboratóriummal, valamint egy biztonságos adat- és szerverközpont. A nyílt közbeszerzésű tervpályázat a Magyar Építész Kamara honlapján olvasható.

Az NMHH szándéka szerint a jelenlegi 20 éves infrastruktúra elöregedése okán építendő új laboratórium, valamint az irodai helyiségekből kialakított szerverszobák korszerű és biztonságos kiváltásai a további felelős, a technológiai változásokkal lépést tartó és nagy adattárolási kapacitást igényelő hírközlés-felügyeleti és frekvenciagazdálkodási döntés-előkészítő tevékenységnek. Az új mérőlaboratóriumoknak és egy TIER3-as minősítésű adatközpontnak a hatóság jelenlegi Visegrádi utcai telephelye ad majd otthont. Egy épületen belül, amelynek bruttó alapterülete cca. 10 ezer négyzetméter, helyet kapnak a tervek szerint irodák, raktárak, parkolók, számítógéptermek, tárgyalók és egy nagyobb helyiség is a nemzetközi és belföldi koordinációs értekezletek, workshopok és konferenciák számára. Az érvényes építési engedélyek megszerzése után előreláthatóan 2019-ben kezdődnek meg a munkálatok, az átadás-átvétel pedig 2021 elején várható.

Mérőhelyiségek

A jelenlegi Visegrádi utcai laboratórium magas szintű hazai és külföldi szakmai elismertségnek örvend, ami jelentős részben akkreditált státuszának köszönhető, de 20 évvel ezelőtti kialakítása és a technológiai fejlődés mára indokolttá tette jövőjének újragondolását. A képességek bővülését, a jelen és a jövő több éves (akár tíz-húsz éves) távlatát is figyelembe véve, az új hírközlési technológiák bevezetése, a frekvenciahatárok kibővülése, a megnövekedett rádiós szolgáltatások és eszközhasználatok következtében egyre fontosabb EMC követelmények ellenőrzési kötelezettsége teszi szükségessé. Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető. A vonatkozó EMC-szabványok szerint a sugárzott vizsgálatok végrehajtására használható mérőhellyel szembeni alapvető követelmény, hogy mérete képes legyen magába foglalni a vizsgált berendezést, és speciális kialakítása és bevonata képes legyen semleges mérési teret adni. A most létrehozandó nagy méretű kamra megépítésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani.

TIER3-as adatközpont

Az új adatközpont alkalmas lesz az NMHH által üzemeltetett, a kritikus infrastruktúrák védelméről szóló törvény hatálya alá eső rendszerek és a kiemelkedően magas szolgáltatási szintek megfelelő minőségű kiszolgálására. Az új, életciklusban minimum 25-30 évre számítható adatközpont által biztosítottak lesznek egyrészt a megfelelő üzemeltetési körülmények, másrészt a meglévő szűkös informatikai kapacitás bővítése.

Az építési beruházás becsült költsége nettó 3,6 milliárd forint. Az épület tervezőjének kiválasztására a Magyar Építész Kamarával közös tervpályázatot hirdetett az NMHH, amely megjelent az európai közbeszerzési weboldalon és a MEK honlapján is. A pályaművek beérkezésének határideje: 2017. február 27. A nyertes tervpályázat megismerhető lesz a www.nmhh.hu weboldalon is.