Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Közös V4-es álláspont a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálata kapcsán

• Publikálva: 2017.02.07. 15:32 • Címke: Karas Monika Zsuzsanna, szubszidiaritás, egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatások, fogyasztói/ felhasználói jogok, fogyasztóvédelem, Visegrádi Együttműködés (V4) • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály

A szubszidiaritás, a verseny fenntartása, valamint a tagállami sajátosságokat figyelembe vevő, a fogyasztóvédelemre és egyetemes szolgáltatásokra is vonatkozó rugalmas hírközlési szabályozás mellett tették le voksukat a Visegrádi Együttműködésben (V4) résztvevő államok hétfőn Varsóban. Karas Monika felszólalásában hangsúlyozta: hasznos lenne a V4-es együttműködés további erősítése az elektronikus hírközlési kérdésekben.

Kép az ülésteremből: a V4 országok hírközlésért felelős vezetőinek varsói találkozója

Fotók: Rafał Zambrzycki/Chronicle of the Sejm, Lengyelország

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális hírközlésért felelős miniszterei és a hírközlésért felelős nemzeti hatóságok elnökei 2017. február 6-án a V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország szervezésében találkozót tartottak annak céljából, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálatára vonatkozó tavaly szeptemberi európai bizottsági jogalkotási javaslat kapcsán.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a találkozón felszólalásában jelezte: szükséges, hogy a piaci változásokra megfelelő szabályozási válaszok szülessenek, hogy a szabályozás korábbi tárgyát az új viszonyokhoz igazítsuk, valamint hogy a közös javaslat a szubszidiaritás elvével legyen összhangban. Továbbá hangsúlyozta, hogy az uniós döntéshozatal során előnyös lenne az elektronikus hírközlési kérdésekben a V4-es együttműködés további erősítése akár hatósági, akár minisztériumi szinten. Az NMHH elnöke hozzátette, hasznosnak tartja az olyan fórumokat, ahol a V4 országok minisztériumainak és szabályozó hatóságainak képviselői vezetői szinten is egyeztetni tudnak az aktuális kérdésekről. Magyar részről a hatóságot az elnök mellett Kajzinger Ervin nemzetközi és stratégiai igazgató képviselte, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár vett részt a találkozón.

Csoportkép: a V4-országok hírközlésért felelős vezetőinek varsói találkozója

A most elfogadott közös V4-es álláspont szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy szükséges a szabályozást a piaci változásoknak megfelelően aktualizálni, de ez nem járhat a szubszidiaritás elvének sérülésével. Frekvenciaszabályozás tekintetében a résztvevők a jelenlegi szabályok finomhangolása mellett tették le voksukat. A V4-ek hangsúlyozták, hogy a szabályozás fő mozgatórugójának továbbra is a verseny fenntartását kell tekinteni. Egyetértettek abban, hogy a fogyasztóvédelem és az egyetemes szolgáltatások tekintetében is fontos a tagállami sajátosságokat szem előtt tartó rugalmas szabályozás fenntartása.

A közös álláspont hozzájárul ahhoz, hogy az uniós döntéshozatal során a régió érdekeit megfelelően szinten tudják a tagállamok képviselni. A magas szintű találkozó előkészítése céljából a hatóságok és a minisztériumok képviselői 2016 decemberében folytattak szakértői szintű egyeztetést.

Az elfogadott közös álláspontot a lengyel szervezők az uniós intézmények képviselői számára is megküldik.