Szűrőszoftverek a káros internetes tartalmak ellen, gyerekzár

Mindenekelőtt bármilyen fejlett technológiai falat emelünk gyermekeink köré, jó tudni: a felmérések szerint a leghatékonyabb védelem maga a figyelmes szülő, aki beszélget gyermekével, meghallgatja mondanivalóját és személyes példájával elsősorban általános kritikai szemléletet és követett értékrendet mutat számára.

Magyarországon a 9–16 éves gyerekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyerekek körében már 80 százalék fölé emelkedett, de a teljes értékű, internetezésre alkalmas táblagépeket is egyre többen használják.

Fontos tudni, hogy az interneten a rengeteg hasznos információ, program, alkalmazás mellett számos veszély (pornográfia, erőszak, személyes adatokkal visszaélés, zaklatás stb.) leselkedik a kiskorúakra, amikkel szemben megfelelő védelmet lehet és kell kialakítani. Gondoljon bele: saját bevallásuk szerint a gyerekek csaknem negyede került már kapcsolatba az interneten olyan személlyel, akit korábban nem ismert, közel harmaduk pedig személyesen is találkozott egy-egy ilyen új „ismerőssel”!

Ezért– az általános médiaműveltség, médiatudatosság fejlesztése mellett – olyan technikai megoldásokat szükséges alkalmazni, amelyek a gyerekeket védik a veszélyes tartalmaktól. Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek. Sok szülő hallott már ilyenről, de csak alig tizedük alkalmazza. A szélesebb körben történő elterjedéshez szükséges, hogy felismerjük: a felügyelet nem a gyermek ellen van, hanem épp az ő érdekében. Ezzel lehet megvédeni a nem kívánatos tartalmaktól, a túlzott számítógép- és internethasználat okozta károktól, az adatszivárgástól és más egyéb veszélyektől.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a teljesség igénye nélkül összegyűjtötte, hogy milyen megoldások találhatóak jelenleg a piacon. Van köztük magyar és angol nyelvű is, fizetős és ingyenes szoftver is, de akad közöttük olyan is, amely csak iskolák számára elérhető. Javasoljuk, gondolja át, pontosan mik az igényei egy szűrőszoftverrel kapcsolatban, és az alapján válasszon a felsorolt lehetőségek közül. A részletekért kattintson IDE.

Az NMHH az említettekre tekintettel egy pár lépésben letölthető szűrőszoftvert ajánl (nem ingyenes), amely teljes körű védelmet kínál: https://family.norton.com/web/

A Norton Family szűrőprogram funkciói:

Internetes felügyelet

Lehetővé teszi, hogy gyermekei szabadon fedezzék fel az internetet, miközben tájékoztatja Önt az általuk meglátogatott webhelyekről, és eszközöket nyújt Önnek, hogy segíthessen gyermekeinek elkerülni a nem megfelelő tartalmakat.

Közösségiportál-felügyelet

Az alkalmazással betekinthet gyermeke közösségi médiafogyasztási szokásaiba, beleértve, hogy milyen gyakran jelentkezik be a Facebookra a számítógépről, illetve milyen nevet és életkort használ a profiljában.

Keresés-felügyelet

Megmutatja, hogy gyermeke milyen szavakat és kifejezéseket használ a számítógépen indított keresésekben, így Ön megismerheti, hogy mi foglalkoztatja gyermekét, és biztonságban tarthatja a nem megfelelő tartalmaktól.

Személyes adatok védelme

Segít, hogy gyermekei ne adjanak ki véletlenül személyes adatokat a számítógépről, beleértve a telefonszámukat, címüket, az iskolájuk nevét vagy az e-mail címüket.

Időkorlát

Irányíthatja, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekei online a számítógépet használatakor. Egyszerűen beállíthat időkorlátokat vagy ütemezheti, hogy a nap vagy a hét melyik részén lehetnek a gyermekek online.

E-mail riasztások

Tudatja Önnel, hogy a gyermekei mikor próbálnak hozzáférni egy letiltott weboldalhoz, így beszélgetés kezdeményezhet velük a megfelelő tartalommal kapcsolatban.

Hozzáférési kérelem

Lehetővé teszi a nyílt megbeszélést: gyermekei üzenetet küldhetnek Önnek a Norton Family alkalmazáson belül, ha kivételesen eltérést szeretnének kérni a házirendtől, vagy hozzáférési engedélyt szeretnének kapni egy letiltott oldalhoz.

Szülői mobilalkalmazás (külön kell letölteni)

Folyamatosan tájékozódhat gyermekei online tevékenységeiről az iPhone®, iPad® vagy Android™ mobileszközökről, valamint beállításokat is végezhet útközben.