Uniós megállapodás az európai elektronikus hírközlési kódex létrehozásáról

Közzétéve: 2018. június 8.

Az Európai Parlament és a Tanács június 5-én megállapodott arról, hogy a jelenleg hatályos irányelveket felülvizsgálva egy egységes európai elektronikus hírközlési kódexet állít össze. A létrehozandó dokumentum nagyban hozzájárul majd a nagy kapacitású hálózatokba irányuló beruházások ösztönzéséhez, az 5G elterjesztéséhez és ezáltal Európa gazdasági versenyképességének növeléséhez.

A két uniós szervezet a digitális egységes piacról szóló stratégia részét képező elektronikus hírközlési keretszabályozásban foglalt irányelveket vizsgálta felül, amikor szerda hajnalban, több hónapos egyeztetések és egy 12 órás végtárgyalás után megállapodott egy új európai elektronikus hírközlési kódex végleges tartalmáról. A jogalkotók szerint a megváltozott szabályozás felgyorsítja majd az 5G-hálózatok kiépítését, a spektrumengedélyezésben kiszámíthatóságot biztosít az üzemeltetőknek és elősegíti a nagyon nagy kapacitású vezetékes hálózatok kialakítását azáltal, hogy a közös beruházásokra vonatkozó szabályokat egyértelműbbé teszi. Az új szabályok továbbá szorosabb együttműködést biztosítanak a Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) között is. A kódex külön hangsúlyt fektet a fogyasztói érdekek előtérbe helyezésére és védelmére: a cél, hogy minden polgár megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz férhessen hozzá.

Az Európa vezető távközlési szolgáltatóit képviselő ETNO (European Telecommunications Network Operators' Association) ugyanakkor úgy értékeli, hogy az elfogadott irányelv egy kihagyott lehetőség az ágazat uniós szabályainak egyszerűsítésére és megreformálására. A mobilszolgáltatók érdekeit képviselő GSMA (Global System for Mobile Communications Association) szerint az EU kihagyta az 5G szabályozásának terén a talán soha vissza nem térő lehetőséget arra, hogy a világ vezető technológiai hatalmává váljon. Azaz közel sem értékeli annyira pozitívan az elért politikai kompromisszumot, mint a jogalkotók. Bár vitathatatlan, hogy a 2009-es szabályozáshoz képest történtek előrelépések, de az iparági szereplők szerint a kódex nem eléggé progresszív és bizonytalanságra adhat okot a befektetők oldalán. Mind a jogalkotók, mind az iparági szereplők nagymértékben számítanak a BEREC-re és a nemzeti hatóságokra, hogy a kódex egyszerűen alkalmazható és a konzisztens végrehajtható legyen.

A politikai megállapodást a további technikai, jogi illetve nyelvi egyeztetések után az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament plenáris ülése 2018 II. félévében hagyhatja jóvá. A tagállamoknak általánosságban 24 hónap áll majd rendelkezésre a kódex átültetésére, bizonyos elemei azonban már korábban alkalmazandóak lesznek – a szöveg előreláthatóan a nyár folyamán lesz végleges. Az NMHH aktív szerepet vállalt a hazai tárgyalási álláspont kialakításában, a következő hónapokban pedig a magyar hatóság is felkészül a kódex hazai jogrendbe való átültetésére.