Változások a közszolgálati műsorok műholdas és földfelszíni vételében

Közzétéve: 2012. február 22.

null
A jobb felhasználói élményért és a bővülő szolgáltatások miatt 2012. március 5-től néhány a változás történik a közszolgálati műsorok műholdas és digitális földfelszíni vételében.

A digitális földfelszíni vétellel rendelkező nézők számára változás, hogy a MinDigTV hálózatában a Duna HD változatú adása lesz fogható, ugyanekkor a Duna World a továbbiakban SD minőségben lesz elérhető. Egyes DVB-T vevődekóderek esetén csatornafrissítés, újraindítás, ki- és bekapcsolás vagy a csatornák újrahangolása lehet szükséges emiatt március 5-e után.

Azon nézők számára, akik jelenleg előfizetésidíj-mentesen, egyéni műholdvevővel érik el az m1, m2, Duna és Duna World tévécsatornákat, továbbá a Magyar Rádió műsorait, a tennivaló a következő:

amennyiben régebbi, ún. DVB-S rendszerű (hagyományos felbontású, SD) műholdvevővel rendelkeznek, akkor új frekvenciára kell hangolni a készüléket. Az új (SD tartalmakat sugárzó) frekvencia már most is elérhető, így az áthangolás azonnal elvégezhető;
újabb, ún. DVB-S2 rendszerű (nagyfelbontású, HD) műholdvevővel rendelkeznek, akkor március 5-e után újra kell hangolják a készüléket DVB-S2 beállítás mellett.

Az m1 és az m1 HD műholdas vételéhez, továbbá az m2, Duna és Duna World esetén az idegen nyelvű hangsávok műholdas vételéhez szükséges ún. Conax-kártya az MTVA honlapjára (www.mtva.hu/vetel) rövidesen felkerülő antennaszerelők, műholdvevő-forgalmazó cégektől lesz beszerezhető.

Az előfizetéses műholdas, kábeltévés és IPTV előfizetőket a fenti változások nem érintik.

Amennyiben bárki jelenleg egyéni műholdvevő beszerzését tervezi, érdemes figyelembe vennie a fenti változások mellett azt is, hogy a közszolgálati műsorok tekintetében 2014. december 31-e után megszűnik majd a DVB-S, MPEG-2 SD rendszerű műholdas sugárzás, és onnantól fogva csak a DVB-S2 MPEG-4 HD rendszerű vétel lesz elérhető. Ezért új műholdvevő vételekor DVB-S2 rendszerű készüléket érdemes vásárolni, és lehetőleg olyat, amely Conax kártya kezelésére alkalmas, így a kártya beszerzését követően a kódolt m1 HD és a kódolt idegen nyelvű hangsávok vétele is alkalmas lesz a készülék.