Filmkészítés, műsortámogatás

Az NMHH a megfelelő jogi környezet biztosítása és a technológiai feltételek megvalósulásának ösztönzése mellett a médiatartalmak létrejöttének támogatásából is kiveszi a részét. Az NMHH Nemzeti Filmirodáján keresztül a hatóság végzi a filmszakmai állami támogatások ellenőrzését és közhiteles nyilvántartását, amely azért lényeges, mert az igazolt támogatásokkal adókedvezmények érvényesíthetőek. Az NMHH Nemzeti Filmirodája nyilvántartja az adókedvezmény alá tartozó támogatásokat igénylő filmalkotásokat, valamint a magyar filmgyártó vállalkozásokat, megvizsgálja és igazolja a magyarországi filmgyártási költségeket, és kibocsátja az adókedvezményre jogosító támogatási, befektetési igazolásokat, de statisztikát vezet a mozikban vetített filmek nézőszámáról is. Emellett a Filmiroda a kiskorúak védelmével is foglalkozik, hiszen itt végzik a mozikban bemutatott filmek korhatár szerinti besorolását.

Az Art Bizottságot is az NMHH működteti. A testület feladata, hogy elvégezze a filmek, valamint a mozik art, vagyis művészi minősítését. Az a film, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet a bizottság oktatási vagy kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél, elnyeri az art minősítést. Az art mozik és az art filmek előállítói, gyártói és forgalmazói állami támogatásra jogosultak a szakminisztériumtól.

Az NMHH másrészt a médiaszolgáltatók, valamint a médiatartalmak támogatásában is részt vesz a Magyar Média Mecenatúra program keretein belül. A program célja, hogy a helyi és közösségi médiumok műszaki fejlesztését és rezsiköltségeit, hír- és magazinműsoraik készítését finanszírozza, valamint hogy nem egészestés televíziós műfajú, valamint rádiós alkotások gyártását támogassa. Ennek keretében egyebek mellett televíziós játékfilmek, kísérleti – és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, történelmi dokumentumfilmek, online/lekérhető médiatartalmak, ismeretterjesztő alkotások, animációs filmek, animációs sorozatok és rádiójátékok készülnek.