Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Digitális átállás

486-os rovat belső nagy kép (digitális átállás – 587x110)

A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A digitális átállás a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, azaz az analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a digitális földfelszíni sugárzás (más néven DVB-T) lép.

A digitális átállás mindenkit érint: a nézőket, a műsorszolgáltatókat és a televíziózáshoz szükséges készülékek gyártóit és forgalmazóit is.

A digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik otthonukban, illetve azokat, akik valahol máshol, de ilyen módon is tévéznek.

Az analóg lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, azaz az m1, az RTL Klub és a tv2, illetve egyes eddig antennával nem fogható csatornák is – előfizetési díj nélkül:

  • ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak

vagy

  • ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, ami ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

Magyarországon szinte az ország teljes területén már jelenleg is elérhető digitális földfelszíni vétel (más néven Mindig Tv szolgáltatás).

Ezzel a vételi móddal előfizetési díj nélkül nézhető az m1, m2, Duna Tv, Duna II Autonómia, RTL Klub, tv2, Euronews, valamint előfizetési díj ellenében további 11 műsor.

Az előfizetési díj nélkül elérhető műsorok közül az m2, a Duna Tv és a Duna II Autonómia korábban csak műholdas vagy kábeles vételi móddal volt elérhető.

Hírek a digitális átállásról

Hírek, közlemények kis leadkép (80x64)

A rovatból elérheti rendszeresen megjelenő, a digitális televíziózásról is szóló piaci gyorsjelentéseinket.

Helyi-körzeti pályáztatás

Pályázatok almenükép (80x64)

Pályáztatás digitális műsorszóró üzemeltetési jogosultságokra és multiplex szolgáltatás igénybevételére.

Digitális Átállás Tesztprogram

Ajánlás almenükép (80x64)

A programban az vehet részt, aki szociálisan rászoruló, és hagyományos szoba- vagy tetőantennát használ, amelyen ingyenesen fogja az m1, az RTL Klub és a TV2 műsorát.

Digitális átállás monitoring

Monitoring, transparency, nagyító (80x64)

A digitális átállás eredményeinek nyomon követése, nyomon követhetősége érdekében kiadott jelentéseink.

Tanácsok és tudnivalók tévénézőknek

Tanácsok almenükép (80x64)

Mi a digitális átállás, kit érint, mikor kapcsolják le az analóg televíziós sugárzást, milyen eszközökre van szükség?

Televíziós gyorsjelentések

Digitális televízió kicsi (80x64)

A digitális televíziós műsorcsomagokra előfizetők számát tartalmazó, hónapról hónapra kiadott piaci riportjaink itt tekinthetők meg.

Regisztrált szolgáltatók

Információ almenükép (80x64)

Nyilatkozat a kiutalási igény benyújtásáról, adatátadó táblázat a sikeres szerelésekről, tájékoztatók szolgáltatók részére.

Keresés a rovatban

-tól -ig