Erőszakos, illegális cselekményre felhívó, azt népszerűsítő tartalom

Legutóbb frissítve: 2024. október 14.

Bejelentek

Mit lehet bejelenteni? 

Az erőszakos, illegális cselekményre felhívó, azt népszerűsítő tartalom kategóriában a feltételezetten terrorcselekményre buzdító, terrorizmust népszerűsítő vagy azt elősegítő weboldalakról, e-mailekről, üzenetekről fogadunk bejelentéseket.

Példák

  • Erőszakos cselekménnyel fenyegető, közösségimédia-platformon elérhető bejegyzés vagy blogbejegyzés
  • Háborús tartalmak megosztására létrehozott weboldal
  • Radikális, erőszakos mozgalomról szóló, és azt népszerűsítő blog
  • Embertelen bánásmódot népszerűsítő tartalmak 

Mi történik a bejelentéssel?

  1. A jelentett tartalom vizsgálata: Amennyiben elérhető, megvizsgáljuk a bejelentésben megjelölt URL-címen, linken elérhető, sérelmezett tartalmat.
  2. Szakmai egyeztetés az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hírközlésvédelmi Főosztályával: amennyiben elemzőink a tartalom vizsgálata során szükségesnek látják, szakmai egyeztetést kezdeményeznek a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Hírközlésvédelmi Főosztályával. 
  3. Kapcsolatfelvétel a szolgáltatóval, közösségimédia-platformmal: A szakmai egyeztetés eredményétől függően – amennyiben ez lehetséges – felvesszük a kapcsolatot a tartalom- és/vagy tárhelyszolgáltatóval, valamint az érintett közösségimédia-platformmal, majd kérjük a sérelmezett tartalom vizsgálatát, szükség esetén eltávolítását.
  4. Kapcsolattartás a bejelentővel: Minden olyan esetben, amikor a bejelentés nem anonim, azaz a bejelentő megadta e-mailes elérhetőségét, tájékoztatjuk a bejelentőt a megtett intézkedésről. Szükség esetén további információt vagy pontosítást kérünk tőle.

Mielőtt bejelentést tesz, kérjük, hogy az alábbiakat gondolja végig…

  • Rendelkezik a sérelmezett tartalomra mutató konkrét linkkel (URL-címmel), ami alapján az Internet Hotline megvizsgálhatja a bejelentését?
  • Rendelkezésére áll más bizonyíték, például képernyőfelvétel?

Releváns jogi normák 

2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 

  • 314-316. § Terrorcselekmény