Say No! – nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

Közzétéve: 2017. október 6.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett Európa 29 országában, köztük hazánkban is kampány indult a gyerekek online szexuális kizsákmányolása ellen. A Say No! elnevezésű kampány keretében készült rövidfilm az intim felvételek meggondolatlan megosztásainak súlyos következményeire hívja fel a figyelmet. 2017. június 19-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Budapesten tartott sajtótájékoztatót az online szexuális kizsákmányolás és zsarolás témájában.

Link a tájékoztatóról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/nem-vagy-egyedul-0

Az Europol támogatásával létrejött kampány célja, hogy a fiatal internethasználók tudatosabban és óvatosabban éljenek az internet adta lehetőségekkel, odafigyeljenek arra, hogy kivel és mit osztanak meg, nem utolsósorban pedig tisztában legyenek egy-egy felelőtlen képmegosztás kihatásaival. A rövidfilm valós eseményeket feldolgozó két története az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módszereit mutatja be: az elkövetők az interneten keresztül próbálnak kép- vagy videófelvételt szerezni, amellyel később szexuális vagy anyagi érdekből zsarolhatják a jellemzően kiskorú áldozatot. A film megtekinthető magyar felirattal:

A rendőrség hangsúlyozta, hogy az online identitás védelme kulcsfontosságú, hiszen soha nem lehetünk biztosak abban, hogy valójában ki ül a másik számítógép előtt. Hat tanácsot ajánlanak a netező fiatalok figyelmébe:

  • Ne ossz meg intim felvételeket!
  • Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot!
  • Ne fizess a zsarolónak!
  • Kérj segítséget! Nem vagy egyedül.
  • Őrizd meg a bizonyítékokat – készíts képernyőfelvételt!
  • Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!

Az Internet Hotline is készséggel válaszol minden felmerülő kérdésre és igyekszik segítséget nyújtani a bejelentőknek.

Az Europol bővebben is tájékoztat a kampányról: https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/online-sexual-coercion-and-extortion-crime