Blogbejegyzés
Médiajog
2014. november 26. 14:58

Változás a Facebook „név-politikájában”?

A Facebook felhasználási feltételei kötelezően írják elő a felhasználók számára a tényleges személyes adatok megadását a regisztráció során, így – többek között – a valódi név használatát. Egy nemrégiben az Egyesült Államokban megtörtént eset viszont úgy tűnik, hogy felülírja ezt az alapvető policy-t.

A Facebook felhasználási feltételeinek (Feltételek) regisztrációs szabályai nagyon határozottan rögzítik, hogy a „Facebook-felhasználók valódi nevüket és adataikat adják meg…” (Feltételek, 4. pont), illetve a felhasználónak vállalnia kell, hogy „a Facebookon nem közöl semmilyen valótlan személyi információt…” (Feltételek, 4.1. pont).

Ez év szeptemberében a jelzett politikára hivatkozással a Facebook egy kampányt indított a „kamu nevek/profilok” (fake name/profile) ellen, melynek keretében több, ilyennek nyilvánított profil működését felfüggesztette, majd helyreállította azzal a feltétellel, hogy 14 napot adott a profil felhasználójának a valódi névre vagy rajongói oldalra történő váltásra.

A fiókok időleges zárolása különösen érzékenyen érintette a művésznév alatt regisztrált transzvesztita előadókat. Egy Sister Roma nevű Facebook-felhasználó vezetésével egy csoport transzvesztita előadó panaszt tett a Facebook képviselőinél, akikkel a vita rendezése céljából San Franciscóban találkoztak.

Sister Roma kifejtette, hogy művésznevét csaknem 30 éve használja, és nem kívánja magát az interneten leleplezni. A Heklina álnevet használó transzvesztita pedig azzal érvelt a művésznév elfogadása mellett, hogy „Vannak bolond családtagjaim, akikkel nem szeretnék a Facebookon összefutni”. A tiltakozó csoport egyébként azon az állásponton volt, hogy a valódi nevük használata „fenyegetést jelentene biztonságukra és munkájukra”.

A művésznevet használókkal találkozva Chris Cox az internetes cég termékmenedzsere végül megállapodásra jutott. A tényleges személyes adatok megadását fenntartó politika mellett a szabályokat ’pontosította’. Mint mondta, nem a törvényesen bejegyzett, hanem a való életben használt „hiteles, való életben használt név” (the authentic name they use in real life) is megfelel a regisztrációkor, azaz ez alapján például egy bevett előadói név (művésznév) megadása is korrektnek minősül.

Chris Cox, egyébként egy Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a kellemetlenségért, amelyet a több száz felhasználó a fiókzárolással elszenvedett.

A Facebook azzal indokolta határozott fellépését, hogy ez a politikájuk „megelőzi a rossz viselkedést, és ezzel egy biztonságosabb és felelősebb környezet” jön létre.

Ennek az esetnek több tanulsága is van, ha a közösségi oldalakon anonim módon végzett tevékenységek körében vizsgálódunk. A Facebook részéről a kampány egy védekező lépést jelent azokkal a felhasználókkal szemben, akik valamilyen jogsértő cselekményre használják fel a nem valódi néven regisztrált profiljukat, a művésznevet alkalmazó felhasználói oldal szemszögéből pedig a magánszféra védelmének igénye merül fel. A megoldás - jelen esetben - az utóbbi figyelembe vételével állt elő. A Facebook ugyanakkor nem ígérte azt, hogy kampányát leállítja, hanem csupán azt, hogy sokkal körültekintőbben jár el a jövőben.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink