Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2015. március 25. 08:34

Ki viszi át a szerelmet a sárkányok korába?

Nagy port kavart a Dragon Age: Inquisition videojáték kedvelői között egy újonnan megjelent mod (módosítás: a játék programkódjának megváltoztatása, mely által az az eredetitől eltérő módon fog működni). A mod ez esetben az egyik karakter szexuális orientációját változtatja meg heteroszexuálisról biszexuálisra, s így bármilyen nemű főszereplővel lehet párkapcsolata.

Dragon Age

A Dragon Age: Inquisition egy szerepjáték, melynek egyik alapvető műfaji sajátossága, hogy a játékos egy (általában maga által kialakított) karakter bőrébe bújva válik egy történet hősévé, döntéseivel befolyásolja annak kimenetelét, és persze sok, a történetbe beépített karakterrel kerül kapcsolatba. Az sem ritka, hogy barátokon és harcostársakon kívül szerelmi kapcsolatra is van lehetőség a játék keretein belül, s a Bioware stúdió, mely a Dragon Age sorozatot fejlesztette, különösen izgalmas karaktereket szokott létrehozni, akik könnyen belopják magukat a játékosok szívébe. Választott főszereplőnk neme azonban befolyásolhatja lehetőségeinket. A Bioware játékokban előfordulnak LMBT karakterek is, tehát nem csak heteroszexuális kapcsolat lehetséges, ám sok esetben valóban csak az egyik nem kap lehetőséget valamelyik karakterrel összejönni.

Jelen esetben a Cassandra névre hallgató karakter, akivel eredetileg csak férfi főhősök kezdeményezhetnek párkapcsolatot, inspirált egy olyan mod-ot, ami megengedi, hogy női főhőssel is elérhető legyen a románc opció. Bár rengetegen örültek a lehetőségnek, a reakciók egy része kegyetlen volt: annyi zaklató üzenetet küldtek a mod készítőjének, hogy ő úgy döntött, eltávolítja a mod-ot, és a blogját is törölte (azóta a mod újra elérhető lett, miután a játékosok közösségében sokan felszólaltak mellette, s elítélték a zaklatás minden formáját).

Az ellenzők érvei szerint a módosítás szembe ment az alkotói intencióval, ellentétben állt Cassandra jellemével, a karakter ugyanis a Dragon Age világának legfőbb vallását szolgálja (amely bizonyos elemeiben hasonlít ugyan a kereszténységre, ám nincs hivatalos állásfoglalása az azonos nemű kapcsolatokat illetően), valamint azt is sérelmezték, hogy a heteroszexuális karaktereknek mintha már nem lenne létjogosultságuk.

Az érvelés némileg megbukik azonban, ha számolunk azzal, hogy a mod egy opcionálisan letölthető változtatás, így semmiképpen sem befolyásolja a hivatalos verzió történetét, s bárki nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja a létezését. Az eredeti játék fejlesztői közül is volt, aki kommentálta az ügyet: ő, ha az illető karakter szexualitása nem kiemelt jelentőségű a jellemére nézve, nem lát problémát a módosítással kapcsolatban. Ugyanezen okból kifolyólag viszont felháborodott, amikor kiderült, hogy az egyik – eredetileg meleg – karakter számára is lehetővé tették a másik románc opciót, pontosan azért, mert az ő karakterének egyik meghatározó eleme a szexuális orientációja.

Mivel a játékokhoz készített mod-ok jellemzően emelik az érdeklődést a termék iránt, és jellemzően növelik eladhatóságát (hiszen az eredeti játék nélkül a mod sem működik, viszont az újrajátszhatóságot növelik az újabb és újabb módosítások), a fejlesztő cégek jellemzően pozitívan tekintenek a felhasználók ilyetén tevékenységére. Ettől függetlenül előfordul, hogy egyes esetekben a játék szerzői jogi tulajdonosa él a Digital Millennium Copyright Act nyújtotta lehetőséggel, és eltávolíttatja a mod-okat – ez azonban nem csekély felháborodást szokott kiváltani közönségükből. A játékok lényegét nem érintő mod-ok jellemzően nem ütköznek ellenállásba a fejlesztő cégek részéről.

A szerzői intenció kérdésének – bár egyes felhasználók előszeretettel hivatkoznak rá amikor olyan módosításokról szereznek tudomást, amelyek az ő világképüktől távol esnek – nincs magától értetődően döntő szerepe. Ha a játékot mint interaktív művészeti formát fogjuk fel, az értelmezés a játékos kezében van, s a mod-ok készítése ennek kiterjesztéseként is felfogható. Ekkor pedig akár az is felmerülhet, hogy egy mod készítője lép fel copyright igénnyel a saját alkotásával kapcsolatban.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink