Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2015. november 4. 14:57

Google Ireland és Google Italy kontra Olaszország

Az olasz laziói közigazgatási törvényszék 2015. június 29-én előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az Európai Unió Bíróságához a Google Ireland Limited és a Google Italy Srl által az olasz médiahatóság (Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni, AGCOM) ellen indított ügyben.

2013-as határozatában ugyanis az olasz médiahatóság egy „gazdasági információs rendszert” (adatbázist) hozott létre, mely magában foglalta az egyes olasz médiapiaci szereplőket, továbbá kiterjesztette a TUSMAR (audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló törvény) hatályát a digitális platformokon hirdető cégekre és keresőmotorokra is. Ennek köszönhetően az Olaszországban bármilyen profitot generáló, webes hirdetésekkel, keresőmotorokkal foglalkozó társaságoknak tájékoztatniuk kell az AGCOM-ot bevételeikről, ezek pedig az adatbázisban kerülnek rögzítésre. A Google Ireland Limited és a Google Italy Srl az illetékes laziói bíróságtól kérte az AGCOM határozatának megsemmisítését. Keresetüket arra alapozták, hogy a határozat ultra vires, egy ír székhelyű vállalkozásra nézve az olasz jogalkotó joghatósága nem terjed ki, továbbá az olasz számviteli szabályok betartásának előírása külföldi szolgáltatók részére diszkriminatív. Kitértek arra is, hogy míg a Google Italy valóban olaszországi székhellyel rendelkezik, valójában a TUSMAR szempontjából releváns tevékenységet nem végez, hiszen csupán a Google Ireland, mint társult vállalkozás számára végez szolgáltatásokat. Következésképpen egyik Google vállalatra sem terjeszthető ki az AGCOM határozatának hatálya, azok nem kötelesek az olasz számviteli szabályok szerint megosztani az AGCOM-mal bevételeik részleteit.

Az eljáró bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult az internetes kereskedelemről szóló 2000/31/EK irányelv értelmezését kérve. Kérdésében a laziói törvényszék arra keresi a választ, vajon az AGCOM által a verseny és a médiapluralizmus védelme érdekében létrehozott adatbázisával kapcsolatos kötelezettségek az olasz közönségre tekintettel olyan cégekre is kiterjeszthetők-e, mint a Google Italy, mely a más tagállamban székhellyel rendelkező Google Ireland érdekében végez szolgáltatásokat? Továbbá kiterjeszthető-e az AGCOM határozata az a Google Italy társult vállalkozásaként működő Google Irelandre vagy az a letelepedés szabadságának sérelmével jár?

Az ügy érdekessége, hogy a letelepedés szabadságának és a vállalatirányítás szabályainak sajátos értelmezése alapján az alapügy felperesei szerint egyik Google cég sem eshet az AGCOM határozatának hatálya alá, függetlenül attól, hogy az egyik cég olaszországi székhellyel rendelkezik, míg másik cég az olasz közönség irányába is folytat tevékenységet. Pernyertességük esetére a letelepedésnek e két kapcsolóeleme mellett sem tájékozódhatna az AGCOM a Google cégek bevételei felől, ez pedig az AGCOM szerint jelentősen megnehezítené a felügyeleti tevékenység gyakorlását. A laziói közigazgatási törvényszék előtt zajló jogvitában mindenesetre az Olasz Műsorszolgáltatók Szövetsége (Confindustria Radio Televisioni) és az Olasz Lapkiadók Szövetsége (Federazione Italiana Editori Giornali) az AGCOM mellett léptek fel beavatkozóként.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink