Új algoritmus száll harcba a szexuális ragadozókkal

Közzétéve: 2018. június 22.

Az interneten csevegő gyermekek közel 13 százaléka kapott már kéretlen, szexuális tartalmú megkeresést. Az amerikai Purdue Egyetem kutatói most egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amely képes arra is, hogy kiszűrje a szexuális ragadozókat az online térben.

Illusztráció: online zaklatás

Áprilisban mutattak be egy olyan, amerikai kutatók által alkotott algoritmust, amely képes felismerni a szexuális ragadozókat az online chatfelületeken. Az algoritmuson alapuló, Chat Analysis Triage Tool (CATT) névre keresztelt eszköz a kutatók reményei szerint elsősorban a bűnüldöző hatóságok munkáját segíti majd.

A fejlesztés során 107 online csevegés körülbelül 4300 üzenetét vizsgálták meg, amelyekben már elítélt zaklatók vettek részt. A szóhasználatot és a bevált beszélgetési mintákat elemezték, így kirajzolódott, hogy egy-egy online behálózás során mik a tipikus kifejezések, szófordulatok. Sőt, arra is rájöttek, hogy a zaklató azért, hogy könnyebben elnyerje a kiszemelt áldozat bizalmát, gyakran személyes, megrázó, jellemzően családon belüli erőszakkal kapcsolatos történetet oszt meg. A szakértők ezt a fogást „önfeltárulkozásnak” nevezték el.

Az eszköz azt is képes felmérni, hogy egy-egy szexuális ragadozó milyen eséllyel kezdeményez személyes találkozót az áldozatnál. Ez fontos információ a hatóságoknak, mert segít kiszűrni azokat az eseteket, amelyekben mielőbbi beavatkozás szükséges.

Az eszköz technikai működését várhatóan év végére véglegesítik.

http://www.purdue.edu/newsroom/releases/2018/Q2/algorithm-tool-works-to-silence-online-chatroom-sex-predators.html