A tinik nagy része óriási figyelmet fordít arra, hogy milyen képet mutat magáról a közösségi médiában. Egy kicsit szebbnek, gazdagabbnak, boldogabbnak szeretnének tűnni, mint amilyenek a valóságban. Ez rendben is van addig a pontig, amíg nem torzítják túlzottan el magukat és az életüket a virtuális siker reményében. Mi nemcsak abban szeretnénk segíteni, hogy ezt a jelenséget megértsd, hanem abban is, hogyan beszélgessetek ilyen kérdésekről.

Mi ez?

Szülőként nem könnyű lépést tartani az online világ fejlődésével. Ezért hozzuk létre a gyerekaneten.hu oldalt, ahol szakértőink segítségével jobban megismerheted gyermeked online életét.

Mi lesz itt?

Mutatunk neked szlengszótárat, elmondjuk, melyik hangulatjel mit jelent, és a kvízek, szócikkek, szómagyarázatok mellett szakértői útmutatást is adunk a tinik online kihívásaival kapcsolatban.

Mikor indul?

A gyerekaneten.hu weboldal 2020. március 1-én indul. Ha szeretnél értesítést kapni az indulásról, akkor add meg az e-mail címedet ezen az oldalon a feliratkozásnál.

Nézd meg a videót:

Mi az az online identitás? Tudj meg róla többet!

A digitális térben egyszerre sokféleképpen lehetnek a gyerekek önmaguk. Ez felszabadító lehetőség, de kockázatai is vannak. A virtuálisból a nap végén visszatérnek valódi életükbe, ahol vállalniuk kell online ballépéseik következményeit is.

Identitások, amelyeken keresztül kifejezik és jobban meg is értik magukat a gyerekek

A digitális média nagyszerű terep a gyerekek és tinik számára a kísérletező önkifejezésre, annak kipróbálására, amivé (még) nem váltak. A szégyenlős, nehezen kapcsolatot teremtő gyerekek merészebbek, de sikeresebbek is lehetnek online, és a kamaszkor kereső időszakában is izgalmas lehet próbára tenni, milyenek lehetnénk még. A látszólagos kötetlenség képes azonban feledtetni a valós következményeket: a virtuális térben zajló gyűlölködés, az arctalan bántalmazás komoly, súlyos sérelmeket okozhat. De akár maguknak is árthatnak: a ténylegestől nagyrészt eltérő, a csak a közösségi sikerre építő önmegjelenítés károsan befolyásolhatja személyiségük fejlődését.

Gondoskodó, a digitális világra nyitott szülőként érdemes beszélgetni a gyerekekkel az online önkifejezés előnyeiről és kockázatairól, valós és virtuális önmagunk különbségeiről. Például arról is, hogy mit, hol és hogyan tegyünk nyilvánossá a sikereinkből és a fájdalmainkból, és mit őrizzünk meg végképp privátnak.

Egyedi minta vagy egyenruha?

Bár szívesen hiszik a gyerekek az online megjelenésüket teljesen eredeti, személyes alkotásnak, könnyű észrevenni, hogy bizonyos mértékig minden online közösség(i oldal) előre kész szerepminták, képtípusok felé tereli tagjait. Az utóbbi hetek legnépszerűbb mémje, a Dolly Parton-kihívás is ezt a belátást bizonyítja: már az internet előtti idők hőseinek is voltak olyan, nagyon különböző karaktert megjelenítő képeik, amelyekkel ma a LinkedInen, a Facebookon, az Instagramon, vagy éppen a Tinderen hasíthatnának.

Erről is olvashatsz majd többet a március 1-én induló gyerekaneten.hu weboldalon. Értesülj elsőként az indulásról, iratkozz fel itt, az oldal alján e-mail címed megadásával!

A gyerekek médiahasználatával kapcsolatban hasznos információkat és jó tanácsokat is összegyűjtöttünk neked. Kíváncsi vagy rá?

Kérem az útmutatót

Itt pedig segítünk, hogyan védd meg gyermekedet az online veszélyektől.

Tovább az nmhh.hu/para oldalra