Értsen a gyerek nyelvén!

Gyerekek a digitális térben – útmutatás felnőtteknek

Közzétéve: 2018. március 29.

Szülőként, nagyszülőként, pedagógusként nem egyszerű a dolgunk, ha jó példát szeretnénk mutatni, jó tanácsokat szeretnénk adni a gyerekeknek a média használatáról. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság friss kiadványával könnyebb lesz megtalálnia a közös hangot az Ön számára legfontosabbakkal.

A gyerekek rengeteg időt töltenek médiaeszközeik használatával. Tévéznek, videojátékoznak és neteznek, néha akár mindhármat egyszerre.

Teljesen természetes számukra, hogy bárhol, bármikor elérhetőek, és ők is elérnek bárkit és bármilyen információt. Fejtörés ez a felnőtteknek, hiszen gyakran azt sem értik, miről beszél a gyerek, nemhogy segíteni tudnának neki az eligazodásban. Ássuk bele magunkat, térképezzük fel, mit tehetünk meg felnőttként ebben a kicsit idegen világban, tegyünk egy-két lépést a média és így a gyerekek megértése felé!

Néhány alapszabályt betartva rengeteget segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy a lehető legokosabban tudják kihasználni a modern technológiák előnyeit. Ehhez ad támpontokat ez a füzet, amely, ha rászánjuk az időt, hasznos útmutatóként szolgálhat a mindennapokban.

Választ kaphatunk olyan kérdésekre, amelyek mindig is foglalkoztattak, de hiteles forrás híján, eddig csak saját megérzéseinkre támaszkodhattunk:

  • Hogyan hat a gyerekekre a média?
  • A televízióra gyerekzárat, az internetezésre képes eszközökre pedig  szűrőszoftvert telepíthetünk, de milyet és hogy kell csinálni?
  • Hogyan magyarázzuk el nekik, miként működnek a reklámok?
  • Grooming, szexting, cyberbullying – melyik miért veszélyes és hogyan készülhetünk fel arra, ha szembetalálkozunk velük?
  • Mi tegyek, ha gyermekem online zaklatás áldozatává vált?
  • Játékfüggő gyerekek és lehúzós applikációk – mennyit engedjem játszani?

Kiadványunkat itt végiglapozhatja vagy akár le is töltheti, de nyomtatott formában is találkozhat vele rendezvényeinken, illetve terjesztési pontjainkon.