Médiatanács: tovább szólhat a baranyai Rádió 1

Közzétéve: 2019. december 5.

Megújította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a pécsi-villányi RÁDIÓ 1 szolgáltatójának rádiós jogosultságát, egy tévéhíradós adást kifogásoló állampolgári bejelentések nyomán eljárást indít és bírságot szabott ki egy váci rádióra amiatt, hogy az nem teljesítette a médiaszolgáltatási szerződését.

A szolgáltató kérelmére a testület további öt évvel – 2025. március 28-ig – megújította a Pécs 90,6 MHz és az azzal vételkörzet-bővítéssel működő Villány 100,9 MHz helyi, kereskedelmi jellegű, 90,6 RÁDIÓ 1 néven működő rádiós jogosultságát.

Állampolgári bejelentések szerint október 21-én az M1 Híradójának egyik riportjánál a hírolvasó a médiaigazgatási jogszabályok előírásai ellenére többször kommentálta, véleményezte az eseményeket és minősített személyeket. Az összeállítás arról számolt be, hogy aznap Hadházy Ákos ellenzéki képviselő a miniszterelnök parlamenti beszédét előre nyomtatott szövegezésű táblák felmutatásával zavarta meg. A Médiatanács döntése, hogy eljárást indít a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben az ügy kivizsgálására.

Tízezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a váci Dunakanyar Rádió szolgáltatójára, mert egy vizsgált szeptemberi adáshéten eltért a saját megnevezésétől, kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort, valamint több zenét és ismétlést tett közzé az általa vállaltaknál.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A grémium heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.