Illegális pszichoaktív szerek népszerűsítésére, fogyasztására felhívó tartalom

Legutóbb frissítve: 2024. október 14.

Bejelentek

Mit lehet bejelenteni?

Az illegális pszichoaktív szerek népszerűsítésére, fogyasztására felhívó tartalom kategóriában kábítószerrel kereskedő vagy annak fogyasztására buzdító weboldalakkal, e-mailekkel, üzenetekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadjuk.

Példák

  • Illegális szerek legalizálását népszerűsítő blogok
  • Illegális szereket árusító oldalak
  • Gyors gyógyulást ígérő, hamis gyógyszert népszerűsítő oldalak 

Mi történik a bejelentéssel?

  1. A jelentett tartalom vizsgálata: Amennyiben elérhető, megvizsgáljuk a bejelentésben megjelölt URL-címen, linken elérhető, sérelmezett tartalmat.
  2. Kapcsolatfelvétel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (a továbbiakban: NNI): Amennyiben elemzőink vizsgálata alapján felmerülhet bűncselekmény gyanúja, a bejelentést továbbítjuk az NNI munkatársainak további vizsgálatra.
  3. Kapcsolatfelvétel a szolgáltatóval, közösségimédia-platformmal: Ha az elemzőink vizsgálata alapján szükségesnek látjuk, felvesszük a kapcsolatot a tartalom- és/vagy tárhelyszolgáltatóval, valamint az érintett közösségimédia-platformmal, majd kérjük a sérelmezett tartalom vizsgálatát, szükség esetén eltávolítását.
  4. Kapcsolattartás a bejelentővel: Minden olyan esetben, amikor a bejelentés nem anonim, azaz a bejelentő megadta e-mailes elérhetőségét, tájékoztatjuk a bejelentőt a megtett intézkedésről. Szükség esetén további információt vagy pontosítást kérünk tőle.

Mielőtt bejelentést tesz, kérjük, hogy az alábbiakat gondolja végig…

  • Rendelkezik a sérelmezett tartalomra mutató konkrét URL-címmel, linkkel, ami alapján megvizsgálhatjuk a bejelentését?
  • Rendelkezésére áll más bizonyíték, például képernyőfelvétel?

Miben nem illetékes az Internet Hotline?

  • Fogyasztóvédelmi kérdések, panaszok vizsgálata
  • Magyarországon nem engedélyezett dohányterméket (Elfbar, Vape) forgalmazó weboldalak, ezek ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartoznak.

Releváns jogi normák

2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

  • XVII. Fejezet – az egészséget veszélyeztető bűncselekmények