Mi történik az Online Platform Vitarendező Tanácshoz benyújtott kérelemmel? Milyen döntés várható?

A Tanács először a beérkezett kérelem megfelelőségét vizsgálja, amely során hiánypótlásra hívhatja fel a kérelmezőt, illetve ha a kérelem a vonatkozó jogszabályoknak nem felel meg és ezért nem bírálható el érdemben, akkor erről tájékoztatja a kérelmezőt.

Hiánytalan kérelem esetén a Tanács a kérelmet megküldi az érintett online platformot üzemeltető szolgáltatónak, egyúttal nyilatkoztatja, hogy a Tanács döntését magára nézve kötelezőnek ismeri-e el.

A felek kérhetik meghallgatás tartását az ügyükben.

A Tanács elsődlegesen a felek közötti egyezség létrehozására törekszik, melyet írásban jóváhagy.

Amennyiben a felek között nem jön létre megállapodás, akkor a Tanács a felek által előterjesztett tények, adatok és bizonyítékok vizsgálata alapján – szükség esetén szakértők bevonásával – háromféleképpen dönthet:

  1. a kérelem megalapozatlansága esetén elutasítja a kérelmet,
  2.  ha a kérelem megalapozott és az érintett online platformot üzemeltető szolgáltató előzetesen alávetette magát a Tanács döntésének, akkor kötelezést tartalmazó döntést hoz,
  3.  ha a kérelem megalapozott, de az érintett online platformot üzemeltető szolgáltató előzetesen nem vetette alá magát a Tanács döntésének, akkor ajánlást tesz.

A döntés vagy ajánlás végrehajtását a Tanács nyomon követi és szükség esetén felhívja az érintett online platformot üzemeltető szolgáltatót a döntésben vagy ajánlásban foglaltak megfelelő teljesítésére, amelynek sikertelensége esetén a jogvita rövid ismertetését és eredményét nyilvánosságra hozza.