Filmhét: a tehetségek támogatása nemzeti érdek

Közzétéve: 2019. április 23.

Az ötödik Magyar Filmhét Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének és Novák Emilnek, a Magyar Filmakadémia elnökének megnyitójával indult húsvéthétfőn, április 22-én este a Corvin moziban. A filmhéten – amelyre mintegy kétszáz alkotást regisztráltak – 87 olyan film is versenyez, amelyet az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programjában támogattak.

_IC_9747.jpg

„Minden művészeti ág közül a film éri el a legszélesebb közönséget, így különösen erős hatással bír nemzeti önismeretünkre, meghatározza közös emlékezetünket. Filmesnek lenni ezért felelősség, ami szaktudást és sajátos, komplex tehetséget is igényel. Mindemellett a film költséges műfaj, de a tehetségek támogatása nemzeti érdek” – fogalmazott megnyitóbeszédében Karas Monika, hozzáfűzve: a Médiatanács mecenatúraprogramja ezt teszi, amelynek eredményeképp az idei filmhéten 87 mecenatúraprogramban született film vesz részt.

Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke köszöntőjében elmondta: öt éve az egyesületet eredetileg harminc szakember hozta létre, ma pedig már 385 taggal rendelkezik, a magyar mozgóképipar közben az egyik legsikeresebb időszakába lépett. Elmondta, a Magyar Filmakadémia továbbra is az Andy Vajna által elképzelt úton kívánja folytatni a munkáját. Kitért arra, hogy a televíziós forgalmazású filmek alkotói idén már egy külön díjátadón ünnepelhetnek, illetve a televíziós sorozatok is részt vehetnek a Magyar Filmdíj versenyében.

A megnyitók után életműdíjat kapott Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera, majd levetítették a Fényképezte Zsigmond Vilmos című, az Oscar-díjas operatőrről készült portréfilmet.

_IC_0050.jpg

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett filmhéten a televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron tekinthetők meg a Corvin moziban. Az eseménysorozat ezen a hétvégén zárul: április 27-én 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak a Pesti Vigadóban, április 28-án 19 elismerést osztanak ki a játékfilmes műfajban a Vígszínházban.