A Magyar Telekom, az Invitel és a UPC hozzáférési hálózatainak átengedésére vonatkozó referenciaajánlatot tettünk közzé

Szélesedő kínálat a szolgáltatásokban, csökkenő árak

Közzétéve: 2012. március 13.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012. március 13-án közzétette a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC hozzáférési hálózatának infrastruktúra átengedésére vonatkozó referenciaajánlatát (MARUO, INRUO, UPCRUO).

A referenciaajánlatok a 4. és 5. piaci határozatokban előírt, a három szolgáltató által kötelezően nyújtandó nagykereskedelmi szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos műszaki, jogi és pénzügyi feltételeket tartalmazzák. A referenciaajánlat készítésére kötelezett három szolgáltató és a szolgáltatásokat igénybevevő jogosult szolgáltatók ezen feltételek mellett köthetnek egymással hálózati szerződést.

A jóváhagyott referenciaajánlatok biztosítják a szélessávú hálózatokhoz, illetve az ezek alapjául szolgáló infrastruktúrához – beleértve az újgenerációs hálózatokat is – való hozzáférést, a létrejövő hálózati szerződéseken keresztül támogatják az alternatív piaci szereplők és új szélessávú szolgáltatások megjelenését, a platformon belüli infrastruktúra alapú verseny megerősödését.

A jogosult szolgáltatók a referenciaajánlatokban szabályozott nagykereskedelmi szolgáltatások igénybevételével és hálózataik megfelelő fejlesztésével képessé válnak arra, hogy a kötelezettekhez hasonló kiskereskedelmi szélessávú, illetve hang alapú szolgáltatásokat nyújtsanak. Ennek eredményeként élénkülhet a verseny a szélessávú kiskereskedelmi piacon és az infrastruktúra alapú verseny olyan ritkábban lakott területeken is megjelenhet, ahol eddig erre nem volt lehetőség.

A referenciaajánlatok hozzájárulnak a szélessávú hozzáférési és a ráépülő (pl. Internet, telefon, televízió) kiskerekedelmi piac versenyfeltételeinek további javulásához, amit az előfizetők a mindennapokban a szolgáltatáskínálat szélesedésén és az árak csökkenésén keresztül érzékelhetnek majd.