Nyilvános konzultáció a hálózatsemlegesség aktuális kérdéseiről

Közzétéve: 2012. június 1.

null
Sikeres egyeztetésre került sor a hírközlési szolgáltatók és felhasználók érdekképviseletének részvételével a hálózatsemlegesség (Network Neutrality) kérdéseiről május 30-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezésében.

Hálózatsemlegesség-konuzltáció – hallgatóság (587px)

A nyilvános meghallgatás résztvevői

A május 30-án indított és június 30-án záruló nyilvános konzultáció célja, hogy az NMHH megismerje az elektronikus hírközlési szolgáltatók, alkalmazásfejlesztők és -szolgáltatók, továbbá az internetet használók hálózatsemlegességgel kapcsolatos álláspontját. A hatóság a beérkezett vélemények és javaslatok figyelembe vételével fogja megvizsgálni, hogy a vonatkozó hazai szabályozás megfelel-e az érdekeltek által megfogalmazott, a hálózatsemlegességre vonatkozó elvárásoknak.

Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes megnyitójában kiemelte, hogy a hálózatsemlegesség témája folyamatosan az EU-szervezetek napirendjének része, amit az is mutat, hogy a BEREC éppen május 29-én hozta nyilvánosságra az év elején, a forgalommenedzselés területén lefolytatott vizsgálatának eredményét, és egyben új konzultációkat indított a szolgáltatásminőségi irányelvek, az IP-hálózatok összekapcsolása és a szolgáltatás-megkülönböztetési gyakorlatok témaköreiben.

A nyitó előadást követően a résztvevők – a hatóság munkatársai által tartott előadások során – betekintést nyerhettek a hálózatsemlegesség aktuális hazai és nemzetközi szabályrendszerébe.

Kajzinger Ervin (587x333)

Kajzinger Ervin, az NMHH Nemzetközi kapcsoltaok főosztályának vezetője a külföldi példákat ismertette

A konzultáción a résztvevők többek között arról egyeztettek, hogy mennyire átláthatóak és közérthetőek az ÁSZF-ben és az egyedi előfizetői szerződésben a szolgáltatásdiszkriminációt okozó forgalommenedzsment eljárások leírása, továbbá, hogy az internetszolgáltatók által eddig megjelenített információkon kívül milyen további információk feltüntetésével növekedhetne a szolgáltatások átláthatósága. Emellett vitatéma volt az is, hogy mennyiben segíthetné az előfizetők tájékozódását egy olyan egységes szolgáltatás-leíró táblázat kialakítása, amelyet az internetszolgáltatók díjcsomagonként töltenének ki és jelenítenének meg a honlapjukon.

Az előadásokat követően számos hozzászólás érkezett, amelyekben a résztvevők kiemelték, hogy fontosnak tartják a hatóság és a szolgáltatók, illetve az internethasználók közötti kommunikációt.

A konzultációra vonatkozó ütemterv szerint az NMHH június 30-ig várja a hálózatsemlegességet érintő témákban az érdekeltek visszajelzéseit.