900 MHz: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az előfizetők érdekeit tartja elsődlegesnek

Közzétéve: 2012. szeptember 18.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kézhez kapta a bíróság frekvenciatenderrel kapcsolatos mai döntését. Az NMHH sajnálja, hogy a három nagy mobilcég indítványára született bírósági döntés következtében a közeljövőben jelentős akadályokba ütközhet egy nemzeti tulajdonban lévő negyedik mobilszolgáltató piacra lépése.

Az NMHH-nak továbbra is határozott meggyőződése, hogy egy negyedik mobilcég megjelenése a hazai mobiltelefon- és mobilinternet felhasználók millióinak javát szolgálja, elősegíti a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatások gyorsabb elterjedését és csökkenti az árakat.

A mai bírósági döntés következtében előállt helyzet hátrányosan érinti a pert kezdeményező mobilcégeket, hiszen a 900 MHz-es tenderen elnyert frekvenciacsomagjaikat vissza kell adniuk, aminek következtében már működő szolgáltatásokat kell leállítaniuk.

A döntés nem kedvez a magyar mobil-előfizetőknek sem, akik így csak később juthatnak hozzá a legkorszerűbb szolgáltatásokhoz, és a nagyobb piaci versenyből adódó árcsökkenés előnyeitől is elesnek, vagyis hátrányba kerülnek más európai országok előfizetőihez képest.

Az NMHH a kialakult helyzet ellenére továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő.

(NMHH Kommunikációs igazgatóság)