Thorma János festőről készülhet online kisfilm Médiatanács-támogatással

Közzétéve: 2012. október 5.

null
A Médiatanács a Neumann Jánosról elnevezett pályázat első fordulójában másfél millió forinttal támogatta a Halasmédia Non-profit Kft.-t. A Magyar Média Mecenatúra program keretében működő, az online közszolgálati médiatartalmak előállítását elősegítő pályázat idei keretösszege 20 millió forint, az egyes fordulók beadási határnapja minden hónap első csütörtöke.

A Médiatanács nyáron döntött arról, hogy a Magyar Média Mecenatúra programját újabb pályázattal színesíti. A tanács Neumann János néven hirdette meg új típusú online pályázatát.

A Neumann János pályázat az első olyan kiírása a Médiatanácsnak, amely magyarországi lekérhető (online) médiaszolgáltatók számára teszi lehetővé, hogy közszolgálati műsorszámok gyártására pályázzanak. A kiírásnak köszönhetően szélesedhet az értékes tartalmakat bemutató médiaszolgáltatók köre, és az online felületek kínálatában közszolgálati médiatartalmak jelenhetnek meg. A idei keretösszeg 20 millió forint, az egyes fordulók beadási határnapja minden hónap első csütörtöke.

A most lezárult első fordulóban a Médiatanács másfél millió forinttal támogatta a Halasmédia Non-profit Kft-t. A nyertes alkotók Thorma Jánosról, a nagybányai festőiskola alapítójáról készítenek kisfilmet. Thorma János, az 1896-ban európai hírűvé vált művésztelep egyik alapítója, a kiskunhalasi múzeum névadója 75 évvel ezelőtt hunyt el. Székely Bertalan volt első meghatározó mestere, majd Münchenben Hollósi Simon környezetében dolgozott. Igazi világpolgár, aki tanult Párizsban, járt Hollandiában, Spanyolországban. Thorma főleg a realista és az 1848-49-es témájú festményeiről ismert.

Halálának 75. évfordulójára a Halasi Múzeum Alapítvány vándorkiállítást szervezett, amely megjárta Nagybányát, Kecskemétet, Kiskunhalast, Münchent, Stuttgartot, Berlint és végül a Magyar Nemzeti Galériát is. Az alkotók a kisvárosi környezetből induló művész életet szeretnék bemutatni, aki széles látókörű, határokat átívelő szellemiséget képviselt, mégsem kapta meg az életművéhez a méltó elismerést. A filmben a tárlatsorozat szervezői és művészettörténészek szólalnak meg.

A testület májusban mutatta be a filmes szakmának Magyar Média Mecenatúra programját. A nem egész estés műfajok 2012 évi támogatására vonatkozó pályázati kiírásoknak köszönhetően az alkotók idén még több támogatáshoz juthatnak, a teljes program több mint kétmilliárd forint keretösszeget biztosít a pályázóknak.

A szakma által egyöntetűen üdvözölt Magyar Média Mecenatúra program eddig mintegy 70 alkotót részesített támogatásban. A nyertes pályázók között van többek között Rófusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas animációs rendező, Kocsis Tibor az Új Eldorádó című nagysikerű dokumentumfilm alkotója és Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező is.

A pályázati eredmények további részleteiről, a nyertesekről, a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.