NMHH: Senkit sem hagyunk magára a bajban

Közzétéve: 2012. november 29.

null

Rendszeres tesztekkel, bejáratott kommunikációs csatornákkal felkészülten várja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a kritikus téli időszakot a veszélyhelyzetek kezelésében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) együttműködésben.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója az OKF vezetőjével közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, többször is sikeresen tesztelték a Marathon Terra információs rendszernek a működését, amely szükség esetén biztosítja a katasztrófavédelem közleményeinek haladéktalan közzétételét a médiumokban. A közlemények eljuttatására szolgáló rendszer működését az NMHH-hoz tartozó Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet felügyeli. A szervezet havi rendszerességgel teszteli a médiaszolgáltatók reagálóképességét egy-egy kommunikációs gyakorlattal. Ilyenkor az információs folyamat végigfut az érintett szerveken, éppen csak adásba nem kerül a közlemény, de nyomon követik a visszaigazolásokat. Az NMHH egy már létező és a gyakorlatban is jól működő együttműködési megállapodás alapján dolgozhat együtt az OKF-fel, amelyet 2011-ben kötöttek meg.

Az NMHH és együttműködő partnerei, a televíziók és a rádiók többször élesben is bizonyították, hogy a rendszer megbízható. Egy idén júliusi vihar kapcsán, januárban pedig a Phobos Grunt műhold esetleges becsapódásával kapcsolatos hírek továbbítása során jól működött a kidolgozott eljárás, a kommunikációs üzenetek rendben eljutottak a lakossághoz.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a hatóság a távközlési és informatikai rendszerek működőképességéről is percre kész információkkal rendelkezik, hiszen a hírközlési szolgáltatók a bekövetkező rendszerhibákat kötelesek jelenteni, illetve azt is jelzik számunkra, hogy előreláthatólag mennyi időt vesz igénybe egy-egy hiba kijavítása.

Bakondi György, az OKF vezetője azt mondta: a tavalyi tél megmutatta, hogy krízishelyzetben az egyik legfontosabb kérdés, hogy eljuttatható-e a lehető legrövidebb időn belül az információ az érintettekhez. Közölte azt is, hogy az új katasztrófavédelmi törvény a katasztrófaveszély időszakaként határozza meg azt az időszakot, amikor az előrejelzések már a veszélyre figyelmeztetnek, ilyenkor is szükséges minél hamarabb informálni az érintetteket.

A médiatörvény előírja, hogy a közszolgálati csatornák és az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező adók kötelesek azonnal, akár az adásukat megszakítva is közzé tenni ezeket: az M1, az M2, a Duna TV két csatornája, az RTL Klub, a TV2, valamint a Class FM. Helyben jelentkező problémáknál egyes helyi médiumoknak is ilyen kötelezettségük van. Önként vállalja a közzétételt a Lánchíd Rádió, a Katolikus Rádió, a Klubrádió, az InfoRádió, valamint a Hír TV.
Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy ha mégis bekövetkezne egy nem várt esemény, akkor egyetlen segítségre szoruló település, közösség és család sem lesz magára hagyva a bajban. A szervezeteikben dolgozó munkatársak minden szükséges tudás és infrastruktúra birtokában vannak ahhoz, hogy egy esetleges krízishelyzet esetén a lehető leghatékonyabban szolgálják a védekezést és a megelőzést, hiszen a gyors, pontos és célzott információátadás vagyonokat és életeket menthet.