A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság átadta második Új Médiakultúra Kreatív Műhelyét

A csúcstechnikával felszerelt médialabort a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói vehetik birtokba.

Közzétéve: 2013. február 14.

null

Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven a legkorszerűbb szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) 2013. február 14-én. A PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Budapesten létrehozott labor a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését támogatja a legmodernebb informatikai eszközökkel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dr. Szuromi Szabolcs rektor jelenlétében Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át az intézmény hallgatóinak azt a kreatív médialabort, amelynek teljes technikai felszerelésről és berendezéséről a hatóság gondoskodott. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől kezdve a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére alkalmasak, és a Pázmányos hallgatók gyakorlati képzését teszik eredményesebbé.

Az NMHH Új Médiakultúra Programja keretében az ország összes olyan vezető egyetemén hasonló műhelyek átadását tervezi, amelyek a médiával, illetve kommunikációval foglalkozó hallgatók mellett egyaránt nyitottak a művészeti, informatikai vagy akár a média- és infokommunikációs jogi tanulmányokat folytató diákok számára is.

Aranyosné Dr. Börcs Janka az NMHH főigazgatója, Dr. Szuromi Szabolcs a PPKE rektora és Zsuppán Attila az NMHH komunikációs igazgatója

 „A magyar kreativitást mindenhol a világon elismerik, és úgy gondoljuk, hogy legtehetségesebb fiataljaink, a jövő szakemberei megérdemlik, hogy tehetségüket világszínvonalú eszközök segítségével bontakoztathassák ki. Ebben a laborban a kreativitásnak a technika már nem, csak a fantázia szabhat határ” – hangsúlyozta a megnyitón Aranyosné dr. Börcs Janka az NMHH főigazgatója.

Szuromi Szabolcs rektor úgy fogalmazott: „A média, különösen az elektronikus média területének a rohamos fejlődése, valamint ezzel párhuzamosan az információk objektív átadásának segítése, egyre szükségesebbé teszi a legmodernebb informatikai eszközök használatát, illetve az erre történő felkészülést. Az NMHH segítségével most megnyíló médiaműhely ebben nyújt kiemelkedő segítséget a PPKE-n folyó ilyen jellegű képzéseken résztvevő új generáció legmagasabb szintű oktatásában.”

Aranyosné Dr. Börcs Janka az NMHH főigazgatója, Kemenczky Zoltán az NMHH belső kommunikációjának vezetője és Dr. Szuromi Szabolcs a PPKE rektora

Az első Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt 2012 decemberében a Pécsi Tudományegyetemen adta át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A Pázmány „Sophianum” épületében létrehozott terem felszereltsége teljes mértékben megegyezik a Pécsett már sikeresen működő laboréval.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem „Sophianum” épületében berendezett médialaborban hat darab „Apple iMac 27” csúcskategóriás számítógép működik, amelyeket az NMHH az Adobe cég legkorszerűbb kreatív szettjének valamennyi programját tartalmazó szoftvercsomagjával (Adobe CS6 Master Collection) szerelt fel. A konfiguráció segítségével a gyakorlati oktatás során a hallgatók képessé válnak a hagyományos és az új médiás/multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós produkciós folyamat során, illetve a pr- és reklámügynökségeknél felmerülő legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére is.

Budapest, 2013. február 14.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Kommunikációs igazgatóság