Hogyan lehet használni a vezeték nélküli mikrofonokat és kamerákat a digitális átállás után?

Közzétéve: 2013. április 22.

null

PMSE-konzultáció (587px)

A meghívott vendégek (a kép jobb oldalán) Vári Pétertől, Pados Lászlótól, Kissné Akli Máriától és Berecz Lászlótól kaptak tájékoztatást

A vezeték nélküli mikrofonok és vezeték nélküli kamerák frekvenciahasználatának kérdéseiről tartott konzultációt a műsorkészítőkkel, valamint az eszközök gyártóinak, forgalmazóinak és felhasználóinak képviselőivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az április 16-i esemény aktualitását az adta, hogy míg a felsorolt eszközök mennyisége és frekvenciaigénye jelentősen megnövekedett, a digitális televíziózás, valamint a szélessávú mobil szolgáltatás bevezetése miatt a frekvenciahasználat lehetőségei csökkentek.

Azért, hogy a műsorgyártási célú és a különleges események rádióalkalmazásaival (PMSE-eszközök) kapcsolatos kihívásokat hosszú távon és megnyugtatóan kezelni lehessen, az Európai Bizottság megbízásából egy munkacsoport alakult, amely a jövőbeni frekvenciahasználat hosszútávú biztosításának lehetőségeit és műszaki feltételeit vizsgálja.

A tájékoztatón az NMHH képviselői ismertették a jelenlegi hazai és nemzetközi szabályozási környezetet, valamint a közeljövőben várható frekvenciahasználati változásokat.

Részletes tájékoztatást kaptak a jelenlévők a digitális televízió-hálózatok által elfoglalt frekvenciasávok területi elosztásáról, a rádiómikrofonok zavarmentes működésének tervezési módszeréről.

A kereskedelem és a felhasználók képviselői által megfogalmazott igények között szerepelt az, hogy a konzultáción megismert anyagokhoz az NMHH biztosítson hozzáférést a honlapján. Szükségesnek tartották továbbá a meglévő adatbázisok folyamatos aktualizálását, és kiemelték a további együttműködés fontosságát.

A konzultáción elhangzott előadások elektronikus segédanyagait a „Kapcsolódó írások” és a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozból tölthetik le.