Másfélszeres állami bevétel a frekvenciaértékesítés első üteméből

Közzétéve: 2013. október 12.

null
Az Európában 2008 és 2013 között végrehajtott frekvenciaértékesítések bevételi átlagához képest is kiemelkedő állami bevételt hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilfrekvencia-hosszabbítása. A magyar hasznosításból befolyó 110 milliárd forintos összeg az európai benchmark adatok 68 milliárd forintos átlagához képest több mint 60 százalékkal magasabb.

Az NMHH idén szeptemberben a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg, és harmonizálta lejárati idejüket. A szolgáltatók egyszeri jelleggel összesen 110,902 milliárd forint licencdíjat fizetnek a használati jogért, így 2022 tavaszáig mobilszolgáltatást nyújthatnak az adott frekvenciatartományokon. A hosszabbításból származó licencdíj-bevétel európai összehasonlításban is jelentős összeget hoz a magyar államháztartásnak, a magyar állampolgároknak.

Az ártárgyalásokat megelőzően az NMHH szakértői elemezték a hasonló európai értékesítések eredményeit, és számba vették a 2008 és 2013 között lezajlott európai értékesítések bevételeit. A 900-as sávban a vizsgált időszakban Svédország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Írország, Románia, valamint Görögország értékesített frekvenciákat. Az 1800-as tartományt érintően Olaszországban, Görögországban, Svédországban, Portugáliában, Németországban és Dániában volt értékesítés.

A számításokat – a nemzetközi szakértők által alkalmazott módszerekhez hasonlóan az egyes értékesítésekből befolyt egységbevételeket (euró/MHz/népesség) alapul véve – a hosszabbítás szempontjából releváns frekvenciablokkok méretének, a jogosultság időtartamának és Magyarország népességszámának figyelembe vételével végezték el. Fentiek alapján a magyar megállapodásból befolyó összeg (110,902 milliárd forint) az európai benchmark adatok átlagához képest (68,839 milliárd forint) több mint 60 százalékkal magasabb értéket mutat.

Az európai átlaghoz képest is jelentős állami bevétel mellett a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, valamint az NMHH stratégiai megállapodása hosszú távú alapját jelenti a magyar digitális gazdaság fejlődésének. Kiszámítható kereteket biztosít a mobilpiaci fejlesztéseknek, és garantálja, hogy a felhasználók számára egyre magasabb színvonalú adat- és telekommunikációs szolgáltatások váljanak hozzáférhetővé.

Az NMHH az év hátralevő részében kívánja lebonyolítani a frekvenciaértékesítés második ütemét. A hatóság ennek érdekében az elmúlt időszakban elindította a még polcon lévő mobilfrekvenciák aukciójának előkészítését.

frekvenciaértékesítés, infografika