Megszűnhetnek a roamingdíjak az EU-ban 2015 végétől

Közzétéve: 2014. április 8.

null

Az Európai Parlament 2014. április 3-án elfogadta a roamingdíjak eltörléséről szóló rendelettervezetről készült javaslatot. Az EP által elfogadott jelentés több ponton is eltér az Európai Bizottság javaslatától. A legnagyobb vitát a hálózatsemlegességgel kapcsolatos kérdések generálták, ahol vita alakult ki az alapelvekkel kapcsolatban. A szöveg a roamingdíjak 2015 decemberétől való eltörlését javasolja, ami nincs összhangban a jelenleg hatályos Roaming III. rendelet szabályozásával. Mind befektetői, mind fogyasztóvédelmi szempontokból jelentős hatása lehet, ha a további viták végén a jelenlegi formában fogadják el a szöveget.

A rádióspektrum-szabályozás területén újdonságként jelenik meg a 25 éves minimum-időtartam a frekvenciahasználati jogosultság odaítélésénél. A szövegből törölték az egységes uniós engedélyre vonatkozó előírásokat. Ezen felül a rendelettervezet továbbra is tartalmaz olyan rendelkezéseket (további frekvenciaharmonizáció, ütemtervek készítése, bizottsági vétójog), amelyek a rendelettervezet hatályát túllépve tagállami hatásköröket érintenek. Az intézményi szabályozásnál a BEREC szerepének, illetve a hatóságok függetlenségének növelése az egyik legjelentősebb előrelépés.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke a javaslatcsomag elfogadása kapcsán elmondta: „döntésével az EU a polgárok mellett tette le a voksát. Felszámolni az akadályokat, könnyebbé tenni az emberek életét és csökkenteni költségeiket – voltaképpen ez az unió legfontosabb hivatása. Az igencsak szembetűnő roamingdíjak mellett kézzelfogható közelségbe került számos más akadály felszámolása is, hogy az európai polgárok bárhol a kontinensen nyílt és problémamentes kommunikációs hálózathoz jussanak".

A BEREC április 4-én megjelent állásfoglalásában üdvözli az Európai Parlament általános megközelítését, ami szerint az EP szükségesnek tartja az elektronikus hírközlési keretszabályozás széles körű és átfogó értékelését a következő bizottsági terminus alatt. Továbbá a BEREC örömmel veszi a nemzeti szabályozó hatósági feladatok növekvő konzisztenciájára vonatkozó javaslatokat, és azt, hogy az EP az eredeti bizottsági szövegből számos, átfogó szabályozói folyamatra vonatkozó elemet törölt.

A vita parlamenti szakasza ezzel egyelőre lezárult, a hangsúly a tanácsi tárgyalásokra helyeződik át. A távközlési és információs társadalom munkacsoport márciustól intenzíven tárgyalja a javaslatot, amely vitában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is részt vesz. A dosszié szerepelni fog a 2014. június 6-i Távközlési Tanács napirendjén, várhatóan előrehaladási jelentés formájában. A tanácsi tárgyalások során várhatóan ősszel sikerül olyan szövegjavaslatban megállapodni, amely alapján el lehet kezdeni az egyeztetéseket a Parlamenttel. A két jogalkotó szerv, a Parlament és a Tanács megállapodása a végleges szövegről leghamarabb év vége előtt várható.