Az NMHH nevében használt elektronikus aláírások jellemzőiről szóló elektronikus aláírási szabályzat

Legutóbb frissítve: 2015. április 9.

Az elektronikus aláírás közigazgatási használatához kapcsolódó követelményekről és az elektronikus kapcsolattartás egyes szabályairól szóló 78/2010. (III.25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kear.) 12. § (5) bekezdésében előírt kötelezettség alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: NMHH) nevében használt elektronikus aláírás adataival összefüggésben az alábbiakban rendelkezem:

  1. Általános rendelkezések

    1. Az NMHH nevében használt elektronikus aláírások jellemzőiről az Elektronikus Aláírási Szabályzatot (a továbbiakban: Szabályzat) jelen utasítás szerint kiadom.
    2. A Szabályzat hatálya kiterjed
      1. az NMHH nevében használt valamennyi elektronikus aláírásra
      2. az NMHH nevében az elektronikus aláírással elektronikus kapcsolattartásra, valamint a kiadmányozásra feljogosított vezetőre, köztisztviselőre, valamint
      3. az a) pontban jelölt elektronikus aláírásra feljogosító aláírási tanúsítvány beszerzését és annak használatához szükséges technikai feltételek biztosítását végző szervezeti egységre,
      4. az a)-b) pontok szerinti hivatalos célú elektronikus aláírásokról, és az azokhoz kiadott elektronikus aláíró tanúsítványokról előírt nyilvántartás vezetését és kezelését ellátó szervezeti egységre.
  2. Az elektronikus aláírás érvényessége, adatai

    1. Az NMHH nevében elektronikus aláírásra szóló jogosultságot a közigazgatásban alkalmazható, hatóságok által használt elektronikus aláírásra vonatkozó követelményeknek megfelelő, a közigazgatási gyökér-hitelesítésszolgáltató által felülhitelesített érvényes tanúsítvánnyal kell igazolni.
    2. Az aláírás-létrehozó adat előállításához szükséges regisztráció során az NMHH nevében kiadmányozásra való jogosultságot, az NMHH Elnöke által a tanúsítványok igénylésére felhatalmazott személy, a hitelesítés-szolgáltató felé megküldött dokumentumok alapján igazolja.
    3. Az NMHH nevében használt elektronikus aláírás, valamint az elektronikus aláírási tanúsítvány adatait e szabályzat Melléklete tartalmazza.
  3. Záró rendelkezések
    1. Jelen Elnöki Utasítás az aláírás napján lép hatályba.
    2. A közzétételről – az általa vezetett nyilvántartás alapján – az Igazgatási és Eljárásrendi Osztály az elektronikus tájékoztatás szabályai szerint gondoskodik, és biztosítja a változások naprakész, folyamatos átvezetését.
    3. A használatra alkalmatlanná vált elektronikus aláírási tanúsítvány adatainak honlapon való hozzáférhetőségét a Melléklet 3. pontjában megjelölt időpontig kell biztosítani.

Budapest, 2015. február 10.

dr. Karas Monika s.k.
elnök

Melléklet

Elektronikus aláíráshoz kapcsolódó adatok

      1. Az NMHH nevében használt elektronikus aláírás tartalmazza
        1. a hatóság és szervezeti egységének megnevezését,
        2. az aláíró természetes személy családi és utónevét.

      2. Az NMHH nevében használt elektronikus aláírások tanúsítványainak közzétételre kerülő adatai:

2.1. Az NMHH nevében az elektronikus aláírással az ügyfelekkel való kapcsolattartásra feljogosított természetes személyek esetében:

        1. a hatóság megnevezése,
        2. a természetes személy családi és utóneve,
        3. aláírási tanúsítványa nyilvános adatai,
        4. az aláírás automatizált ellenőrzéséhez szükséges cím,
        5. a tanúsítvány visszavonásának vagy egyéb okból az NMHH nevében történő eljárásra alkalmatlanságának ténye, időpontja

2.2. Az NMHH nevében elektronikus aláírással kiadmányozásra feljogosított természetes személyek esetében:

        1. a 2.1. pontban felsoroltak,
        2. a kiadmányozásra való jogosultság ténye, kezdete és vége.

2.3. A visszavont, vagy egyéb okból nem érvényes tanúsítvány az erre vonatkozó közlés közzétételi időpontjától az NMHH nevében további dokumentumhitelesítésre nem alkalmas.

      1. E melléklet 2.1. pontjában megjelölt információk a tanúsítvány használatra alkalmatlanná válásától számított 10 évig, a 2.2. pont szerinti információk a tanúsítvány használatra alkalmatlanná válásától számított 20 évig az NMHH honlapján hozzáférhetők.