Száznégy millió forinttal járult hozzá a Médiatanács a helyi és körzeti televíziók egyes műsorainak készítéséhez

Közzétéve: 2015. június 11.

null

Huszonhárom helyi és körzeti televízió nyert a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának televíziós műsorkészítés-támogatási pályázatának idei első fordulójában, a testület legutóbbi ülésén született döntésnek köszönhetően. Az eredeti nyelven közzétett filmek elmaradása és a magyar művek kisebb aránya miatt bírságokat is kiszabott a grémium. Határoztak arról is, hogy augusztusban Kínában számos, a mecenatúraprogramban támogatott filmet vetítenek majd.

Huszonhárom helyi és körzeti televízió 104 millió forint támogatásban részesült; a mecenatúraprogram által támogatott magyar filmeket mutatnak be Pekingben és Sanghajban

A Médiatanács kilenc televíziós közéleti magazin, nyolc kulturális magazinműsor és hat hírműsor készítésének egy éven át tartó támogatásáról döntött, összesen 23 helyi és körzeti televízió javára a Magyar Média Mecenatúra program televíziós műsorkészítés-támogatási pályázatának idei első fordulójában. Eredményesen pályázott közéleti magazinműsorával a csornai Rábaközi Televízió, a balassagyarmati, a bólyi, a füzesabonyi, a mohácsi, a karcagi televízió, a Kiskőrös Televízió, a Régió TV Esztergom és a kőbányai TV10. Nyertes pályázatot nyújtott be kulturális magazinműsorának támogatására a bajai, a dunaújvárosi, az egri, a szentendrei televízió, a Debrecen Televízió, a Csaba Tv, a Tolnatáj Televízió és a Halas TV. Hírműsor kategóriában sikeres pályázó lett a keszthelyi, a szombathelyi, a zalaegerszegi, a szegedi, a ceglédi televízió és a Somogy TV. A Médiatanács a helyi és körzeti televíziók állandó műsorainak támogatását célzó pályázatain 2011 óta 384 televíziós műsor nyert hozzájárulást készítésük finanszírozásához, összesen 1,74 milliárd forint értékben.

A Médiatanács döntött arról, hogy 2015 augusztusában Médiatanács tagok a korhatár-besorolással kapcsolatos, valamint a mecenatúraprogramról szóló előadásokat tartanak a Pekingben megrendezendő Kínai-magyar Médiafórumon, és koordinálják a kapcsolódó pekingi és sanghaji filmvetítésen látható, a testület Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotásokkal kapcsolatos feladatokat. A tervek szerint a közel háromszáz elkészült mecenatúrás mű közül nyolc animációs filmet, öt tévéfilmet, négy ismeretterjesztő és két dokumentumfilmet vetítenek majd.

Az eredeti nyelven közzétett filmek elmaradása és a magyar művek kisebb aránya miatt bírságolt a Médiatanács

A TV2 az idei első negyedévben az esti műsorsávban vetített játékfilmek egy részét 71 alkalommal nem tette elérhetővé eredeti nyelven is, magyar felirattal, emiatt a Médiatanács 5 millió 325 ezer forint bírságot szabott ki a televízió médiaszolgáltatójára. A médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően ugyanis az ún. jelentős befolyásoló erejű tévékben – tehát az RTL Klubon és a TV2-n – a 19 és 23 óra között kezdődő, nem magyar nyelven készített filmek legalább egynegyedének eredeti nyelven, magyar felirattal is láthatónak kell lennie. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014 utolsó, illetve 2015 első negyedévét vizsgáló ellenőrzése alapján a testület ugyanakkor megállapította, hogy a két országos kereskedelmi televízió a médiatörvénnyel összhangban, helyesen járt el a műsorszám-támogatások lehetővé tétele és közzététele során.

Az M2 csatorna tavaly 6,6 százalékkal alulmúlta a rá irányadó, a magyar művek közzétételi arányára vonatkozó kötelezettségét, ezért a Médiatanács a Magyar Televízió Zrt.-re 120 ezer forint bírságot szabott ki.

A testület a Karcag FM helyi kisközösségi rádió szolgáltatójára az ismétlések vállalt maximális arányának túllépése és a hírműsorok vállalt arányának minimális alulteljesítése miatt 10 ezer forint bírságot rótt ki.

A Médiatanácsnak az a célja a bírságok kiszabásával, hogy a szolgáltatókat jogkövető magatartásra ösztönözze, és a nézők, hallgatók a médiatörvény előírásainak megfelelő médiaszolgáltatásokhoz juthassanak hozzá.

Ideiglenes szerződések a Klasszik, a Tilos, a Gazdasági és a Mária Rádióval; pályázati felhívás az orosházi helyi frekvenciára

A Médiatanács újabb, hatvan napra, szeptember elejéig szóló ideiglenes hatósági szerződéseket kötött a Klasszik Rádiót a Budapest 92,1 MHz-en szolgáltató Aeriel Rádió Műsorszóró Zrt.-vel, a Tilos Rádiót a Budapest 90,3 MHz-en működtető Tilos Kulturális Alapítvánnyal, a Gazdasági Rádiót a fővárosi 105,9 MHz-en üzemeltető Műsor-Hang Műsorszolgáltató Zrt.-vel, valamint a Mária Rádiót Budapesten és 10 vidéki körzetben sugárzó FM4 Rádió Kft.-vel, tekintettel a szóban forgó frekvenciák még folyamatban lévő pályázati eljárásaira, hogy a végleges döntés megszületéséig biztosítható legyen a médiaszolgáltatás folytonossága a jelenleg használatban lévő frekvenciákon.

A grémium elfogadta az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására szóló végleges pályázati felhívást, amely a www.nmhh.hu oldalon június 11-étől olvasható. A pályázati felhívás tervezetének nyilvános meghallgatása június 3-án volt, a tervezetre vonatkozóan nem érkezett sem írásbeli, sem szóbeli észrevétel, kérdés.