Több mint százmillió forintos támogatás a helyi és körzeti televíziók műsoraira

Közzétéve: 2015. november 26.

Közel 104 millió forint támogatáshoz jut 8-8 helyi televíziós közéleti, illetve kulturális magazin, valamint 7 helyi híradó a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén született döntésének köszönhetően. A tanácskozáson határoztak az idei történelmi dokumentumfilmekre vonatkozó pályázat kiírásáról is, amelyet Nemeskürty Istvánról neveztek el, és amelynek 75 millió forintos keretére XX. századi témájú alkotásokat, különösen 56-os eseményekkel kapcsolatos és I. világháborús filmeket várnak. Szankciók születtek burkolt bútorreklám, szabálytalan termékmegjelenítés, szerződéstől eltérő rádiós elnevezés használata miatt, és közzétették az Abádszalók 89,2 MHz rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét is.

23 televíziós műsor nyert támogatást; pályázható a történelmi dokumentumfilmekre kiírt pályázat

Huszonhárom televízióműsor gyártásához egy éven át összesen 103,9 millió forinttal járul hozzá a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban a helyi és körzeti tévéknek szóló műsortámogatási pályázatának idei harmadik fordulójában meghozott döntése szerint. A közéleti magazin kategóriában sikerrel pályázott a szigetszentmiklósi DunaMédia TV (Szigeti körkép), a miskolci Irány Televízió (Közélet), a balatonkenesei Öböl Tv (Közügy), a pesterzsébeti ESTV (Közélet Pesterzsébeten), a szegedi Telin TV (Szegedi Panoráma), a gödöllői Régió Plusz Televízió (Porta), a szentgotthárdi Gotthárd TV (Híradó Plusz) és a Soltvadkerti TV (Vadkerti Krónika). A hírműsor kategóriában nyertes pályázatot nyújtott be a bajai, a gyulai, a Győr+, a kiskunhalasi és az érdi televízió a Híradó műsoraikra, valamint a gyöngyösi televízió az Aktuális és a fővárosi Hegyvidék Televízió a Budai Híradó című programjaikra. A kulturális magazinok gyártói közül kedvezményezetté vált a Keszthelyi Televízió (Szignatúra), a szarvasi Körös Televízió (Körös Völgy), a Zalaegerszegi Televízió (Kultúrkör), a Veszprém TV (Kilátó), a hódmezővásárhelyi Vásárhely Televízió (Publikum), az Ózdi Városi Televízió (Kaleidoszkóp), a fővárosi székhelyű Bonum TV (Musica), valamint a Pápa Városi Televízió (Végre péntek!). A Médiatanács 2011 óta közel kétmilliárd forint értékben 431 televíziós műsor költségeihez adott egy-egy éven át tartó finanszírozást – a helyi és körzeti televízióknak szóló műsortámogatási pályázatain – a helyi médiapiac fenntartására és sokszínűségének ösztönzésére.

Nemeskürty Istvánról nevezi el és 75 millió forint keretösszeggel hirdeti meg idei történelmidokumentumfilm-pályázatát a Médiatanács, amelyre XX. századi, különösen az 1956-os, illetve az I. világháborús évfordulókkal kapcsolatos eseményeket, személyeket, emberi sorsokat, helyszíneket, témákat archív tartalmak újrafelhasználásával feldolgozó filmterveket várnak 2016. január 14-ig. A Magyar Média Mecenatúra program részeként kiírt pályázaton 50–52 perces (kereskedelmi egyórás) önálló alkotás vagy 2–6 részes, egyenként 24–26 perces (kereskedelmi félórás) sorozatok szinopszisával és a kapcsolódó rendezői koncepcióval, valamint szakértői, szakirodalmi jegyzékkel alátámasztott tervével lehet jelentkezni a határon túlról is. A maximális támogatás pályázónként legfeljebb 25 millió forint lehet önálló alkotás esetén, és 50 millió forint sorozattervnél, de a hozzájárulás értéke nem haladhatja meg az összköltség háromnegyedét. A támogatott filmeket 2017. július közepéig kell befejezniük az alkotóknak. A pályázat célja, hogy az elkészült filmek maradandó kulturális értékeket hozzanak létre, és a magán- és állami gyűjtemények elemeinek megismertetésével méltó módon tárják fel a múlt századi magyar vonatkozású történelmi események eddig kevéssé köztudott vonatkozásait a tévénézők széles köre számára. A 2014-ben először meghirdetett eljárásban 5 történelmi dokumentumfilm 114,5 millió forint támogatásban részesült.

Szankciók műsorrendi szabálytalanságok miatt

A TV2 Mokka egyik júniusi adásában egy ételízesítő szabálytalan népszerűsítésével többször megsértették a termékmegjelenítési törvényi előírásokat, emiatt a Médiatanács 260 ezer forint bírságot szabott ki a csatorna médiaszolgáltatójára. A fővárosi Trend FM 100 ezer forint bírságot köteles fizetni, mert a rádió a hatósági szerződésében rögzített elnevezés helyett frekvenciamegjelölést használt, valamint mert kevesebb szöveges, közszolgálati és több zenei tartalmat, ismétlést sugárzott szerződéses vállalásainál. A Rádió pont 1 Nyíregyháza helyi kereskedelmi rádió a hatósági szerződésében rögzítetthez képest kevesebb szöveges és helyi közélettel foglalkozó, valamint magyar zenei tartalmat, illetve reggeli hírt tett közzé, emiatt a testület 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A pécsi Rádió 1 egyik augusztus reggeli időjárás-jelentése előtt egyszer elhangzott burkolt bútorreklám miatt a Médiatanács a médiaigazgatási szabályok betartására figyelmeztette a jogsértést először elkövető médiaszolgáltatót.

A Médiatanács arról is határozott, hogy nem indít hatósági eljárást a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének bejelentése alapján, amely szerint a TV2-n sugárzott, a bevándorlás veszélyeire felhívó reklám hamis információt közölt a támogatók arányára vonatkozóan, mert a médiatörvény nem hatalmazza fel a testületet a televízióban elhangzó közlések valóságtartalmának vizsgálatára.

Döntések helyi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban

A mediatanacs.hu oldalon november 26-tól olvasható a 4300 fős vételkörzetű Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezete. A szöveg véleményezésére szolgáló nyilvános meghallgatás 3-4 héten belül esedékes, amelynek pontos időpontja is rövidesen olvasható lesz a honlapon. A Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvenciákra alakilag érvényes ajánlatot benyújtó pályázókat. A testület hozzájárult a zalaegerszegi ZEG Rádió Kft. névmódosítási kérelméhez, így a vállalkozás a 95,1 Rádió Pont 1 elnevezés helyett használhatja az Egerszeg Rádió nevet.