Karas Monika: A szólásszabadság nem lehet egyenlő az ízléstelenséggel

Közzétéve: 2016. május 11.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) fontos, hogy minél több minőségi tartalom jusson el a felhasználókhoz – hangsúlyozta a testület elnöke megnyitó beszédében a Media Hungary konferencián kedden, Siófokon.

Karas Monika a Media Hungary 2016 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén

Balról: Tímár János korábbi ORTT-tag, Karas Monika, az NMHH elnöke, Rozgonyi Krisztina egykori NHH-elnök, Kálmán Olga moderátor (Körmendy-Ékes Judit takarásban)

Karas Monika célnak nevezte, hogy „az élmények birodalmának fejlesztése közben az értékek birodalmát is építsük”. Kiemelte: a médiából szerzett élményeink meghatározzák az életünk más területén történteket is, így a szektorban dolgozók felelőssége arányban áll a kiváltott hatással.

Hozzátette: a média dinamikus fejlődése közepette a médiahatóság próbál folyamatosan összhangot teremteni az ösztönzés és a szabályozás között, a fejlődés és a biztonság között, az előrehaladás és a kiszámíthatóság között – hangsúlyozta.

Éppen ezért nevezte fontos adatnak az NMHH elnöke, hogy évről évre kevesebb médiafelügyeleti ügy kerül a médiahatóság elé. Közölte, hogy a médiatanács „nem ízlésrendőrség”, hanem a jogszabályok betartásának biztosítására hivatott szerv, kiemelten említette a médiatörvényt és az emberi méltóság védelméről rendelkező szabályozást.

Azt minden médiaszolgáltatónak meg kell értenie, hogy a szólásszabadság nem lehet egyenlő az ízléstelenséggel, a durva, kendőzetlen kifejezések és tartalmak továbbításával, amelyek mások emberi és személyiségi jogát, emberi méltóságát sértik – fogalmazott Karas Monika.

A hatóság lényeges küldetésének nevezte a kiskorúak védelmét, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a felnövekvő nemzedékek tagjai ne „szembesüljenek” káros, félreérthető vagy számukra nem befogadható tartalmakkal. Megjegyezte: jó tudni, hogy ebben a felelősségben a médiaszolgáltatók jogkövető magatartásukkal partnerei az NMHH-nak.

Vass Ágnes, a médiatanács tagja a Media Hungary 2016 konferencián

A konferencián a résztvevők figyelmébe ajánlotta a Médiatanács tagjának, dr. Vass Ágnesnek az előadását, aki a valóságshow-nak a kamaszokra gyakorolt hatásáról számol be az NMHH Műsorfigyelő és Elemző Főosztályának az Éjjel-nappal Budapest műsort vizsgáló jelentései alapján. Az eredményekből leszűrhető, hogy a szókimondó, pörgős, érdekes, valóságosnak tetsző műsorokkal bár oda lehet csábítani a kamaszokat a tv-képernyők elé, azonban nagyon komoly figyelemmel kell kísérnünk, hogy ők is értékes, fogódzóként felhasználható tartalmakat kapjanak, mivel nagy részük a filmen látott szituációkat valóságosnak élik meg.

Emlékeztetett arra is, hogy mecénási tevékenységük eredményeként több olyan értékes film készült, amely fesztiváldíjakat nyert, megemlítette ezek közül is A vad Kunságot és a Félvilágot. Ennek kapcsán felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a konferencián az NMHH Médiatanácsának részéről Kollarik Tamás Médiatanács-tag, illetve az NMHH Filmirodájának vezetője, Taba Miklós is előadást tart.

A rendezvényen ezen kívül még számos NMHH-s szakmai megszólalás volt hallható. A délutáni programban Karas Monika kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Médiatanács jogelődjeinek korábbi vezetői Körmendy-Ékes Judit korábbi ORTT-elnök, Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság volt elnöke, valamint Tímár János egykori ORTT-tag társaságában, ahol a médiaszabályozás elmúlt húsz évéről esett szó.

A Bűvösvölgy kiállítói helye a Media Hungary 2016 konferenciánTakách-Batta Zsuzsanna kommunikációs igazgató az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának eredményeiről számolt be a konferencia második napján, a helyszínen külön standon is tájékozódhattak a résztvevők az intézményről.

Rudas-Horváth Krisztina, a Médiafelügyeleti Főosztály helyettes vezetője a médiatörvény hétköznapi alkalmazásáról szóló fórumon vett részt kedden délután, többek között az RTL Klub, a Magyar Telekom, a Tarr Kft. képviselőivel.