A Médiatanács 505/2016. (V. 3.) számú döntése

B. P. bejelentése az LP Média Kft. által üzemeltetett Hatoscsatornán 2016. február 7-én sugárzott Tabuk, titkok, tények című műsorszámban elhangzottak miatt [az Smtv. 17. § (2) bekezdésének megsértése]

Hatósági döntés dátuma: 2016. május 3.

null

A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a Hatoscsatornán 2016. február 7-én sugárzott Tabuk, titkok, tények című műsorszám közzétételével megsértette az Smtv. 17. § (2) bekezdését, ezért

1. az Mttv. 187. § (3) bekezdés bb) pontja alapján 50 000 Ft bírsággal sújtja, valamint

2. az Mttv. 187. § (3) bekezdés c) pontja alapján az alábbi közlemény közzétételére kötelezi:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Hatoscsatornát üzemeltető LP Média Kft. médiaszolgáltató a 2016. február 7-én sugárzott Tabuk, titkok, tények című műsorszám közzétételével megsértette a közösségek kirekesztését tilalmazó törvényi rendelkezést. A műsorszámban megszólaló vendég a kerekes székes mozgássérülteket rossz emberek „inkarnációiként” (újjászületéseként) írta le, és a nekik nyújtandó segítség megtagadására szólított fel. A műsorvezető az elhangzottakat nem utasította el, illetve azt alternatív vélemény felmutatásával nem ellenpontozta.”

A közleményt a Médiaszolgáltató az internetes honlapjának nyitóoldalán, a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

Szintén köteles a közleményt a Médiaszolgáltató a Tabuk, titkok, tények című műsorszám (vagy a műsorszám időközbeni megszűnése esetén annak időpontjában közzétett más műsorszám) jelen határozat jogerőre emelkedése utáni első adásában közzétenni.

3. A Médiatanács döntéséről hivatalos levélben tájékoztatja a bejelentőt.