Vezetékes gyorsjelentés: júniusban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 107 perc volt

Közzétéve: 2016. július 29.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2016. június végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 783 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései júniusban 1,121 millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 478 ezer előfizetés volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,631 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,5 százalék volt június végén. A második helyen a UPC áll 21,9 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,4 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel található, amely az előfizetések 9,6 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma június végére 747 ezerre csökkent az előző havi 785 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 897 ezer volt, ami 4 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,381 millióról 1,416 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,123 millió volt 2016. június végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,8 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett június végén. A második helyen a UPC áll 17,1 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,2 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Júniusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,61 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,34 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 87 millió, IP-alapon pedig 239 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 107 perc volt.

2016. június végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 783 ezer földrajzi számot hordoztak.