Vezetékes gyorsjelentés: szeptemberben az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 106 perc volt

Közzétéve: 2016. november 2.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2016. szeptember végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 782 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései szeptemberben 1,136 millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 497 ezer előfizetés volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,668 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,4 százalék volt szeptember végén. A második helyen a UPC áll 22 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,5 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,5 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma szeptember végére 639 ezerre csökkent az előző havi 661 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 915 ezer volt, ami 8 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,492 millióról 1,512 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,129 millió volt 2016. szeptember végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,6 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett szeptember végén. A második helyen a UPC áll 17,3 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,9 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,3 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,68 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,62 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 72 millió, IP-alapon pedig 252 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 106 perc volt.

2016. szeptember végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 840 ezer földrajzi számot hordoztak.