Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH-kampány az elektronikus eszközök zavartalan használatáért

• Publikálva: 2016.11.23. 09:00 • Címke: betiltott berendezések, rádiófrekvenciás zavar/zavarelhárítás • Forrás: Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

Jelek címmel e héttől kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére. A kezdeményezés – a karácsony előtti időszakban még inkább – erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.

A fogyasztók november 23-tól jövő év elejéig találkozhatnak televízióban, online médiumok és közösségi oldalak felületén, illetve újságokban a médiahatóság figyelemfelhívó reklámjaival. A hirdetések fő célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor. A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek – a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt – berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését.

Milyen problémát jelenthet a gyakorlatban, ha egy eszköz zavart kelt?

Az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően a közbeszédben gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a bébiőrök, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, ám előfordulhat, hogy az európai előírásoknak nem felelnek meg, nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal. A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is meghibásodhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak, ami egyúttal jelentős veszélyforrás is lehet.

Az elektronikai eszközök nemcsak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak. Ebben az esetben nem a tanúsítvány hiánya, hanem az eszköz nem megfelelő beállítása okozott gondot: az internetszolgáltató a WLAN rádióhullámot használó – a hétköznapi nyelvben leginkább wifiként ismert – jeltovábbító eszköze hasonló sávon működött, mint a radar. Az ilyen berendezések szinte folyamatosan problémát okoznak a lakott területen elhelyezett meteorológiai, felhőzetet, illetve csapadékot figyelő radarok rendkívül érzékeny antennáinak, bár a radarokat szűrőrendszer támogatja a sugárzott jelek figyelmen kívül hagyásában. Egy-egy jelentős zavarforrás akár több száz kilométer hosszában is „megvakíthatja” a radarok műszereit.

Milyen lépések tehetők megelőzésként?

  • A karácsonyi ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzük, hogy a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján. Külföldi rendelésnél különösen érdemes résen lenni. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket, és ezekre honlapján fel is hívja a figyelmet. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megtekinthetők a betiltott eszközök, tavalyról például hat FM-transmitter, három mobil-, két analóg telefon és három LED-fényforrás is: http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek.
  • A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. A távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel.

Mit tesz az NMHH?

Meteorológiai radarkép (512x512px)

A rádiófrekvenciás zavart piros szín jelzi a radarképen

A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését is. Idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz „bukott meg” (tavaly 120 vizsgálaton 17). Bár az esetszám alacsony, egy-egy nem megfelelő eszköz hatása nagy: akár több száz vagy ezer ember elektronikai eszközeinek biztonságos használatát zavarhatja.

Egy parányi eszköz elegendő nagy problémák kibontakozásához. Akár a hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot.

Az NMHH tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg – amelyek között számos CE-jelzés nélküli eszköz is volt –, és 745 esetben ezeket más elektronikai eszköz működését zavaró módon üzemeltették. Rádiófrekvenciás zavar észlelése esetén online űrlapon is lehet bejelentést tenni a hatóságnál: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00102/.

Technikai háttér

CE-logó (640x480px)A CE (Conformité Européenne, európai megfelelőség) a műszaki termékek kötelező megfelelőségi jelölése az Európai Gazdasági Térségben. A CE-logó – ami nem helyettesíthető a nyomtatott nagy CE betűkkel – azt mutatja meg, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és kötöttségek nélkül forgalmazható az egységes európai piacon. A CE-jelzést egyébként nemcsak az NMHH hatáskörébe tartozó rádió- és távközlő végberendezéseknek vagy olyan eszközöknek kell megszerezniük, amelyek elektromágneses zavart okozhatnak, hanem például kábeles felvonók, vízforralók vagy gázüzemű berendezések gyártóinak, forgalmazóinak is. Az elektronikai eszközök szigorúan csak számukra kiosztott frekvenciákon működhetnek, hogy ne zavarják egymást. Ezt a szaknyelvben elektromágneses összeférhetőségnek (EMC, Electromagnetic Compatibility) hívják.

Az NMHH kisfilmjei a hatóság honlapján, illetve YouTube-csatornáján is elérhetőek.