Tájékoztató levél a PC/11889/2017. számú kötelező határozathoz

Közzétéve: 2017. május 4.

Tisztelt Szolgáltató!

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvénynek az adatszolgáltatással kapcsolatos rendelkezései 2016. július 1-jei hatállyal megváltoztak a 2016. évi XLIII. törvénnyel történt módosítás folytán.

Az Eht. hatályos rendelkezései alapján, a 47. § (1) bekezdése a) pontjában foglaltak szerint „a Hatóság az e törvény hatálya alá tartozó elektronikus hírközlési tevékenységet végzőt, elektronikus hírközlési szolgáltatót hatósági határozatával kötelezheti – abban az esetben is, ha az a minősített adatok kivételével törvény által védett titoknak minősül – valamennyi olyan adat szolgáltatására, amely a Hatóság hatósági hatáskörébe utalt feladatainak ellátásához szükséges.”

A korábbi szabályozástól eltérően tehát az Eht. 47. § (1) bekezdés a) pontjának hatályos rendelkezése értelmében a Hatóság közvetlenül határozattal kötelezheti az elektronikus hírközlési szolgáltatókat adatszolgáltatásra, a korábbi szabályozás szerinti felhívás a továbbiakban nem alkalmazható. Ennek következtében a jelen tájékoztató levéllel együtt érkezett irat – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem adatszolgáltatási felhívás, hanem adatszolgáltatási határozat.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a törvény az adatszolgáltatási határozat nem, vagy nem megfelelő teljesítéséhez más jogkövetkezményt fűz, mint ami a korábbi felhíváshoz kapcsolódott.

Az Eht. hatályos rendelkezései alapján, amennyiben a Szolgáltató a jelen levéllel együtt megküldött határozatban foglalt adatszolgáltatási kötelezettségét nem vagy nem megfelelően teljesíti, a Hatóság bírságot szabhat ki a Szolgáltatóval szemben.

Kérem a Tisztelt Szolgáltatót, hogy a fenti módosításokat is figyelembe véve, a határidőt pontosan betartva teljesítse az adatszolgáltatást.

Budapest, 2017. április „....”.

Üdvözlettel:

dr. Beke Nándor
szabályozási igazgató