Nemzetközi hatósági találkozót rendezett az NMHH Debrecenben

Közzétéve: 2017. szeptember 18.

Szeptember 14–15-én Debrecenben tartották a Közép-európai Szabályozó Hatóságok Fórumának (CERF) kilencedik éves ülését. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendezésében a résztvevő országok többek között az audiovizuális médiaszolgáltatások uniós irányelvének felülvizsgálatáról és a digitális rádiózás jövőjéről egyeztettek.

_IC_0712.jpg

Karas Monika, az NMHH elnöke

A házigazda Magyarország mellett Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és – megfigyelőként – Luxemburg szabályozó hatóságainak képviselői vettek részt a Debrecenbe szervezett eseményen. (A fórumnak tagja Románia is, de egyéb akadályoztatás miatt nem tudtak jelen lenni az ülésen.)

A fórumon az audiovizuális médiaszolgáltatások európai uniós (AVMS) irányelveiről és a digitális rádiózás jövőjéről is kerekasztal-beszélgetés zajlott. Halina Rostek, a lengyel KRRIT igazgatóhelyettese a DAB+ lengyelországi bevezetéséről, a multiplexek létesítéséről mondta el tapasztalatait: hazájában októberben lesz négy éve, hogy a Lengyel Rádió összes csatornája – az extraszolgáltatások is – elérhetővé váltak a DAB+-on, a kezdeti lépések tehát megtörténtek. A horvátországi nehézségeket, a közeljövőben végrehajtandó bevezetési terveket Davor Maric, a horvát Elektronikus Médiatanács tagja ismertette. Az AVMS irányelvek felülvizsgálatának aktuális helyzetéről Albert Wozniak, a KRRIT szakértője tartott előadást, amely a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések összehangolásának hatóságok közötti háttérmunkájáról szólt.

A nemzetközi kapcsolatok erősítéseként a luxemburgi hatóság elnöke, Thierry Hoscheit is Debrecenbe utazott. Az NMHH-hoz ugyanis több bejelentés érkezett az Luxemburgban bejegyzett televíziós csatornák műsorai miatt, és a hazai szakemberek több esetben a társhatósághoz továbbítottak ügyeket.

Az esemény ünnepélyes előestjén a vendégek Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjét tekintették meg. A szeptember 14-i megnyitón Karas Monika, az NMHH elnöke mondott beszédet. „Nem csupán a közép-európai országok számára, hanem egész Európában aktuális az együttműködés fontosságának hangsúlyozása, hiszen most zajlik az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv felülvizsgálata. Rajtunk is múlik, hogy hogyan változnak a szabályok, éppen ezért érdemes párbeszédet folytatnunk a témában” – utalt köszöntőjében Karas Monika a fórum fő témáira.

A rendezvényen előadást tartott a Médiatanács két tagja is. Kollarik Tamás a Magyar Média Mecenatúra Program sikereiről, az audiovizuális tartalmak támogatásának magyar rendszeréről adott összefoglalót, míg Vass Ágnes a kiskorúvédelem és a kereskedelmi közleményekkel kapcsolatos szabályozás aktuális kérdéseit és magyar joggyakorlatát járta körbe. A fórumon bemutatkozott az NMHH Bűvösvölgy-projektje, a résztvevők meglátogatták a hazánkban másodikként a hajdúsági városban idén megnyílt médiaértés-oktató központot.