Televíziós gyorsjelentés: decemberben 700 alá csökkent az analóg előfizetések száma

Közzétéve: 2019. február 12.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (DIGI csoport (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., UPC Magyarország Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2018. december végén 3,375 millió előfizetést tartottak nyilván.

Decemberben, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 79,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül decemberben 1,796 millióról 1,809 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 776 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 92 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 53,6 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 25,7 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 20,7 százalékra csökkent.

2018 decemberében a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 30,3 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 28,5 százalékos, illetve a UPC 25,9 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 2,507 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 698 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető, DIGI csoport részesedése 30,1 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 27,9 százalékkal, akit a UPC követett 25,2 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 30,8 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 30,4 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28,2 százalékos részesedéssel.  2018. december végén a MinDig TV Extra részesedése 10,6 százalék volt.