Vezetékes gyorsjelentés: 2019 márciusában 3 ezerrel nőtt a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma

Közzétéve: 2019. május 8.

2019. március végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 712 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő* – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,269 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 754 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,022 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,3 százalék volt március végén. A második helyen a DIGI csoport (DIGI Kft. és az Invitel Zrt.) állt 24,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,7 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma március végén 254 ezerre csökkent. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,079 millió volt, ami 3 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,619 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke március végén 3,074 millió volt.

Március végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,5 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett.

Második helyen a DIGI csoport állt 22,7 százalékkal, a harmadik helyen 20,6 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,21 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,39 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 22 millió, IP-alapon pedig 264 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 96,9 perc volt.

2019. március végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 879 ezer földrajzi számot hordoztak.

* Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.